Rata șomajului continuă să scadă în România, criza din piața forței de muncă fiind tot mai acută ca urmare a emigrării masive. Cu toate acestea, tinerii absolvenți au probleme mari să își găsească un job.

 

Tinerii din România, fără experiență în piața forței de muncă, nu se angajează ușor din cauza calității scăzute a sistemului de învățământ.

Rata șomajului în rândul tinerilor de sub 24 de ani a ajuns la 16,2%, de aproape cinci ori mai mare decât rata șomajului național.

În cazul absolvenților de sex feminin, șomajul a urcat la 18 procente!

În august, rata şomajului a înregistrat o scădere de 0,1% în România faţă de luna anterioară, până la 3,8%, iar peste trei sferturi dintre persoanele fără loc de muncă erau din categoria de vârstă 25-74 de ani, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, numărul şomerilor în vârstă de 15-74 ani, estimat pentru luna august a anului 2019, a fost de 343.000 de persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (352.000 de persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (367.000 de persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,1 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind de 4,3% în cazul persoanelor de sex masculin, respectiv de de 3,2% în cazul celor de sex feminin.

La nivel general, rata şomajului în România a scăzut cu 0,1 puncte procentuale în august comparativ cu datele înregistrate în luna iulie, când se situa la 3,9%.

În acest context, pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 3,1% pentru luna august 2019, din care 3,5% în cazul bărbaţilor şi 2,5% în cel al femeilor.

Totodată, numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 75,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna august din acest an.

Articolul precedentCum se redresează Turcia după falimentul Thomas Cook
Articolul următorMai puține autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale în 2019