Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,11%, potrivit datelor publicate miercuri de BNR.

Marţi, indicele a crescut de la 3,07% la 3,09%, iar miercuri, indicele a urcat la 3,11%.

Totodată, miercuri, indicele ROBOR la şase luni a crescut de la 3,30% la 3,31%.

Creșterea are loc pe fondul numeroaselor polemici dintre coaliția PSD- ALDE și BNR privind calculul acestui indice. ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

„Sper să putem schimba radical modul în care se calculează ROBOR sau chiar să îl eliminăm. Se va lua o decizie cu Banca Centrală, care poate modifica regulile interne ale dobânzilor de pe piață interbancară”, a declarat Darius Vâlcov.

Declarația lui Vâlcov a venit exact în momentele în care oficialii din BNR și cei din Finanțe se întâlneau în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, unde au stabilit constituirea unui grup de lucru comun care să analizeze impactul Ordonanței 114/2018.

„S-a format un grup de lucru care să vadă dacă vine pe alta abordare legat de Ordonanță, nu înseamnă neapărat o modificare, vom vedea peste două săptămâni, nu vreau să anticipez concluziile.

Ceea ce mi s-a părut dubios, sau neclar a fost acea declarație a lui Vâlcov chiar în timpul discuțiilor, care părea că sugerează ce trebuie făcut cu ROBOR-ul, iar cei din Ministerul Finanțelor nu discutau în termenii lui Vâlcov, nu aveau mandat pe termenii respectivi.

Discuțiile se poartă la nivel instituțional, ce sens avea discuția lui Vâlcov, dincolo de faptul că era neclară? A fost neplăcut ca un consilier al Guvernului să intervină într-o discuție în care nu e parte. E nefiresc pentru Finanțe ca într-o discuție instituțională să intervină un consilier economic al premierului.

BNR vrea discuții instituționale pe o problemă serioasă, nu la cafea, nu prin înțelegeri la cafele sau prin mesaje care nu sunt în cadrul discuțiilor respective. Suntem într-un moment de rigoare instituțională care nu poate fi depășit altfel.

Eu nu am înțeles ce se dorește, cum să renunțăm la ROBOR sau să-l calculăm altfel. ROBOR nu poate fi schimbat, calculul se face matematic, matematica nu poate fi schimbată. Dacă se doreste să se renunțe la referințele din contractele de credite, nu știu ce treabă avem noi„, a declarat Dan Suciu, marți seara, la Realitatea TV.

Articolul precedentPetrom pune în stand-by o investiţie majoră din cauza OUG 114
Articolul următorPe ce dă banii Ministerul Economiei