Indicele ROBOR la 3 luni începe săptămâna în scădere cu 0,03% puncte procentuale față de nivelul atins vineri, ajungând la 3,26%, de la 3,29%, vineri, a transmis Banca Națională a României.

ROBOR la 3 luni este principalul indice în funcție de care se calculează dobânzile variabile la majoritatea creditelor în lei (creditele de consum).

Și ROBOR la 6 luni a scăzut luni, revenind la valoarea înregistrată joia trecută: 3,49%. Robor la 6 luni este principalul indice care intră în calculul creditelor ipotecare cu dobânda variabilă în lei.

Indicele ROBOR la 9 luni a scăzut la 3,56%, la fel ca și  ROBOR la 12 luni care s-a dus la 3,61%

Din luna septembrie, Banca Națională a României a introdus lichidități importante în sistemul bancar. La sfârșitul lunii octobrie, BNR a injectat în piața bancară, 16,65 miliarde de lei – cea mai mare injecție de lichiditate ever – printr-o operațiune de tip repo cu scadența în 5 noiembrie, la o dobândă de 2,5% pe an, egală cu dobânda de referință. Suma de 16,65 miliarde de lei luată de bănci este cea mai mare cel puțin din ultimii 17 ani, pentru care există date pe site-ul BNR.

Operațiunile repo efectuate în mod regulat de către Banca Națională sunt necesare pentru reușita programului de emisiuni de titluri de stat efectuatede către Ministerul Finanțelor.

Articolul precedentDupă vară românii au luat o pauză la cumpărături. Cifra de afaceri din comerț a scăzut în septembrie cu 4%
Articolul următorBăncile se pregătesc de ce este mai rău și își autoimpun, cu un decalaj de zece ani, un nou Cod de Conduită

Comments are closed.