Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna septembrie 2018, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 3,9%.

Unde dai si unde crapă. Cresc salariile, scad vânzările. Chiar dacă datele statistice nu oferă vreo explicație acestea țin de doi factori: o anume ciclicitate și urmarea neluată în calcul de guvernați al consumării rapide a efectului majorărilor salariale la bugetari, în primul rând din cauza avansului inflației pe fondul recorelării vitezei de creștere a salariilor cu productivitatea.

Scăderea s-a datorat diminuării  din vânzările  de produse  alimentare, băuturi şi tutun (-6,7%) şi  vânzările  de  produse  nealimentare (-3,8%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 0,2%, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Calculată în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate,cifra de afaceri din luna septembrie 2018, comparativ cu luna  precedentă a crescut pe ansamblu cu 1,1%, ca urmare a creșterilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,6%). Vânzările de  produse nealimentare au scăzut cu 0,7%. Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au rămas neschimbate, conform datelor publicate luni.

Concluzia este că românii nu și-a mai umplut coșurile la hipermarket și, în general, și-au redus cumpărăturile din timpul weekendului, după revenirea din vacanță.

Calculat sepembrie la septembrie volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în 2018, comparativ cu luna 2017 a înregistrat o creştere cu 2,3% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,5%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,9%) şi la vânzările de produse nealimentare (+0,6%).

Pe același interval calculat ca serie ajustată în funcţie creşterea a fost de 2,8% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,5%) şi la vânzările de produse nealimentare (+1,8%).

Interesant este faptul că o creștere mai pronunțată se remarcă în perioada 1.I-30.IX.2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada 1.I-30.IX.2017 atât ca serie brută cu 5,2% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,0%.

Explicația se regăsește în majorarea salariului minim și a salariilor bugetarilor impactul acestor creșteri consumându-se iată odată cu apariția efectului advers al acestor majorări: avansul inflației.

 

Articolul precedentOlguța Vasilescu: Salariul minim crește de la 1 decembrie. Majorările bugetarilor, de la 1 ianuarie
Articolul următorBNR a împins ROBOR pe tobogan: ROBOR la 3 luni ajunge la 3,26%

Comments are closed.