Britanicii și românii, cei mai slabi din Europa la limbi străine

Dintre țările UE, România are cea mai mare populație nevorbitoare de limbi străine, în afară de Marea Britanie, unde se vorbește engleza.

65% dintre lucrătorii cu vârste adulte din Uniunea Europeană cunosc cel puțin o limbă străină, arată un studiu întocmit de Eurostat, cu date aferente anului 2016.

În unele state membre, cunoașterea unei limbi străine este un fenomen răspândit. La această categorie se încadrează o mare parte a populației din Suedia (97%), dar și din Danemarca și Lituania (ambele 96%), Luxemburg (95%), Finlanda și Malta (ambele 92%), Estonia (91%).

Numai în patru țări UE mai puțin de jumătate din populație vorbește o limbă străină: Marea Britanie (35%), România (36%), Ungaria (42%), Bulgaria (50%).

Astfel, România se situează pe penultimul loc din UE, întrecând numai Marea Britanie.

Foarte mulți britanici nu au învățat o limbă străină probabil și din cauză că limba lor maternă, engleza, este cunoscută peste tot în lume, deci ei se pot descurca oriunde foarte ușor vorbind în această limbă.

Dintre români, 24,7% cunosc o limbă străină, 10,2% – două și 0,9% – trei limbi străine, iar 64,2% din populație nu vorbește nicio limbă în afară de cea maternă.

Dintre britanici, 20% știu o limbă străină, 9,6% – două, 5% – trei și 65,4% nu cunosc decât engleza.

Există însă și state UE cu populații ce pot fi considerate cu adevărat poliglote.

Luxemburg ocupă primul loc din acest punct de vedere – 51,2% din locuitori vorbesc trei limbi străine, 27,1% – două, 16,2% – una și numai 5,5% din populație nu cunoaște nicio limbă străină.

În Finlanda, 44,9% din locuitori cunosc trei limbi străine, 31,6% – două, 15,6% – una și 8% din populație știe doar finlandeza.

În Slovenia, 37,7% din populație se încadrează la nivelul de trei limbi străine cunoscute, 25,7% – la două, 20,7% – la una și numai 15,9% dintre sloveni nu știu nicio limbă străină.

Articolul precedentLeul pierde o jumătate de ban în fața euro și cotația sare la 4,6647 lei
Articolul următorDezastru în Buget. Datorii nerecuperabile în economie, 83,7 miliarde lei

Comments are closed.