Epoca dolarului puternic, pe ultima sută de metri

În timp ce dolarul este pe cale să înregistreze cel mai important declin săptămânal din martie, percepția despre puterea dolarului este posibil să se apropie de sfârșit.

„Cred că există o probabilitate foarte mare să ajungem la finalul rezistenței dolarului în raport cu majoritatea monedelor”, a declarat Bob Parker, membru al comitetului de investiții de la Quilvest Wealth Management, citat de CNBC.

Parker, a susținut aceasta înaintea unui discurs mult așteptat din partea președintelui Federal Reserve, Jerome Powell, la reuniunea anuala de la Jackson Hole, și a adăugat ca piețele se vor concentra preponderent pe estimările asupra a ceea ce va face Federal Reserve în 2019 și nu neapărat pe tendințele pe termen scurt.

„Vor ridica anul viitor de 3 ori nivelul dobânzii la dolar? Cred că un lucru care este inconsecvent este faptul că Federal Reserve estimează trei ridicări pentru anul viitor și, în același timp, previzionează o creștere de 2,4%. Ceva nu este în regulă”.

Parker consideră că economia Statelor Unite are, cu siguranță, șanse să încetinească în 2019.

„Într-un moment în care creșterea europeană se situează aproape de 2,3% – 2,4%, iar tranzacționarea axată pe poziții de cumpărare a dolarului este, de fapt o tranzacție, extremd e concentrată pe aspectele valabile în prezent, puteți vedea cu ușurință o situație în care majoritatea monedelor își vor schimba tendința și vor reveni pe o traiectorie pozitivă față de dolar anul viitor”.

Dolarul a scăzut vineri, consemnând cel mai important declin săptămânal consemnat din luna martie, cotația Euro în raport cu dolarul scăzând, pe finalul sesiunii americane de vineri, la 1,1623, după discursul președintelui Federal Reserve, Jerome Powell,  la reuniunea anuală a bancherilor centrali ce are loc în acest weekend la Jackson Hole, în Statele Unite.

Dolarul a crescut loc joi, în urma celei mai recente runde de tarife apărute în cadrul conflictului comercial dintre SUA și China și, de asemenea, în urma minutei celei mai recente ședințe a Federal Reserve, care a sugerat o majorare a ratei dobânzii la dolar la ședința din septembrie.

Cu toate acestea, creșterea a fost doar de scurtă durată, deoarece moneda americană a fost supusă presiunii pe fondul incertitudinii politice în creștere din SUA după ce doi ex-consilieri ai președintelui Donald Trump au fost condamnați penal.

Mike Bell, strategist de investiții al companiei J.P. Morgan Asset Management, susține că există factori care trag în ambele direcții, făcând destul de greu de estimat traiectoria dolarului.

„Dacă este să luăm în calcul diferențialul de dobânzi, ne-am putea aștepta la o valoare mai mare a dolarului. Pe de altă parte, avem de-a face cu o economie americană care are un deficit bugetar destul de mare, într-o etapă târzie a ciclului economic, evident și cu un potențial de deteriorare atunci când economia va intra într-o perioadă mai dificilă”.

Și-a pierdut dolarul popularitatea?

În timp ce dolarul continuă să rămână o monedă globală, cele mai recente date ale Fondului Monetar Internațional relevă faptul că ponderea dolarului în rezervele valutare globale a scăzut, în primul trimestru al anului 2018, la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în timp ce cotele euro și ale lirei sterline au crescut.

Băncile centrale din întreaga lume dețin active în diferite valute pentru a-și susține pasivele. Aceste rezerve au fost utilizate de multe bănci centrale în scopul susținerii propriilor monede.

Articolul precedentJerome Powell, șeful FED: „Vom păstra în continuare ritmul gradual de creștere a dobânzii la dolar”
Articolul următorDezastru economic: 140.000 de porci vor fi sacrificați la Brăila. Peste 150 de milioane lei pagubă

Comments are closed.