Jerome Powell, șeful FED: „Vom păstra în continuare ritmul gradual de creștere a dobânzii la dolar”

Președintele Federal Reserve, Jerome Powell, a declarat, vineri, ca se așteaptă ca seria ridicărilor dobânzii pentru dolar, aplicată încet și constant, să continue în timp ce banca centrală caută să găsească rețeta potrivită între promovarea creșterii economice și controlul exceselor.

În discursul urmărit îndeaproape la reuniunea de la Jackson Hole, Powell și-a exprimat încrederea în economie și a spus că nu vede inflația să iasă din mână, conform CNBC.

Ca urmare, traiectoria pe care a urmat-o Federal Reserve din decembrie 2015 și până în prezent este puțin probabil să se schimbe atât timp cât nu vor apărea schimbări semnificative ale tendințelor economice. Banca centrală, a spus el, este concentrată pe a nu interveni pentru a opri ritmul creșterii economice, dar dorește, de asemenea, să fie un bastion împotriva supraîncălzirii.

„Văd calea actuală de creștere graduală a ratelor dobânzilor ca fiind abordarea ideală de a lua în serios ambele riscuri”, a spus el, într-un discurs susținut la Jackson Hole.

„După cum arată cel mai recent comunicat al FOMC, dacă creșterea puternică a veniturilor și a locurilor de muncă va continua, probabil vor fi necesare noi creșteri treptate ale intervalului țintă pentru rata dobânzii „, a completat Powell.

Comitetul de politică monetară al FED a aprobat șapte creșteri ale ratei dobânzii într-un ciclu care a început în decembrie 2015. Acest lucru a adus nivelul dobânzii la intervalul 1,75% – 2%.

Președintele Donald Trump a lansat, recent, o suită de critici împotriva FED cauzate de continuarea majorării ratelor, însă Powell nu a menționat în discursul său observațiile președintelui. În aceeași idee, alți oficiali ai FED au declarat că sunt determinați să își mențină independența față de presiunile politice.

Powell a făcut, totuși, o scurtă referire la turbulențele de pe piețele emergente, spunând că „există factori de risc în străinătate dar și acasă care, în timp, ar putea cere un răspuns diferit din partea politicii monetare”.

„Economia este puternică”

Powell a afirmat că actualele condiții din economie justifică abordarea treptată. „Economia este puternică, inflația este aproape de obiectivul nostru de 2%, iar majoritatea oamenilor care doresc un loc de muncă își găsesc unul”, a spus el. „Colegii mei și cu mine monitorizăm cu atenție datele primite și stabilim o politică monetară pentru a sprijini continuarea creșterii, o piață puternică a forței de muncă și o inflație de aproape 2%”.

O mare parte din discurs a fost prezentat unei istorii a acțiunilor Federal Reserve întreprinse în jurul perioadei de boom inflaționist din anii 1970. Factorii de decizie politică, a spus el, au învățat de-a lungul anilor că trebuie luate măsuri vigilente pentru a se asigura că inflația și șomajul sunt la niveluri sănătoase.

Articolul precedentRingier Sportal SRL a preluat Gazeta Sporturilor. Tranzacția, aprobată de Consiliul Concurenței
Articolul următorEpoca dolarului puternic, pe ultima sută de metri

Comments are closed.