În plin scandal privind piața polițelor de asigurare obligatorie auro RCA, Uniunea Nașuinală a Societăților de Asigurare Reasigurare (UNSAR0 schimbă directorul general, în perioada căruia au avut loc evenimenntele ce au determinat Consiliul Concurenței să deschidă UNSAR un dosar de investigație, suspectând membrii asociației profesionale de înțelegere anticoncurențială privind prețul RCA.

Un comunicat postat, miercuri, pe pagina UNSAR, consultată de Realitatea Financiară, arată că ”Adunarea Generala a UNSAR a validat numirea lui Alexandru Ciuncan în funcția de Director General al Uniunii, începând cu data de 10 septembrie 2018”. Alexandru Ciuncan a înlocuit-o pe Sorana Mantho.

Parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, președintele UNSAR clamează cuvinte laudative la adresa organizației profesionale a asiguratorilor.

„Venirea lui Alexandru pe această poziție marchează o nouă etapă în evoluția Uniunii și creează premise favorabile pentru dezvoltarea industriei de profil din România”, a declarat Președintele UNSAR, precizând că „din punct de vedere instituțional, UNSAR este acum o organizație stabilă și mai puternică, cu proiecte pe măsură, în beneficiul pieței și al clienților noștri, în spiritul legislației europene”.

Propunerea Comitetului de Direcție a fost făcută în urmă unui proces de recrutare și selecție complex, care a avut în vedere calitățile manageriale și experiență națională și internațională în domeniu, atribute absolut necesare pentru îndeplinirea obiectivelor strategice ale UNSAR: dezvoltarea industriei de asigurări din țară noastră și recâștigarea încrederii clienților, precizează comunicatul.

„Mă alătur UNSAR având convingerea și încrederea că această industrie are de jucat un rol important în dezvoltarea economică și socială a României, contribuind la creșterea nivelului de bunăstare al cetățenilor săi. Sunt bucuros să pot pune în valoare, din această nouă poziție, experiență pe care am acumulat-o în instituțiile europene”, a subliniat Alexandru Ciuncan, noul Director General al UNSAR.

Cu o experiență de 17 ani în industria asigurărilor din România și din Europa Centrală și de Est, Alexandru Ciuncan vine după 5 ani petrecuți în calitate de membru al celor două grupuri consultative ale EIOPA – Autoritatea Europeană în Asigurări și Pensii Ocupaționale, în calitate de expert în protecția consumatorului și market conduct.

Absolvent al Academiei de Studii Economice București, Alexandru este dețînătorul unui Certificat Profesional în Management (OPEN University Business School, Marea Britanie) și este, totodată, licențiat PMP-Project Management Professional și ACP-Agile Certified Professional Diplomă (Project Management Institute, SUA).

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare (UNSAR) se află sub lupa Consiliului Concurenței, care suspectează asociația profesională a asiguratorilor (UNSAR) de facilitarea unei practici anticoncurențiale de majorare a tarifelor polițelor RCA

Membrii UNSAR ar fi făcut schimb de informații referitoare la intențiile viitoare de creștere a prețurilor pe segmentul de piață al asigurărilor RCA, între anii 2012 – 2016.

Consiliul Concurenței a trimis UNSAR o adresă, prin care solicită angajarea în discuții pentru elucidarea situației și recunoașterea faptei, care face obiectul unei investigații inițiate în iunie 2015.

UNSAR a trimis o adresă Consiliului Concurenței în care arată că ”manifestarea disponibilității de a se angaja în discuții privind recunoașterea nu constituie o recunoaștere a participării acesteia la o încălcare sau nu a răspunderii sale… Refuzul întreprinderii de a se angaja în procedura de recunoaștere nu reprezintă un refuz de cooperare sau o obstrucționare a procedurii Consiliului Concurenței”.

Instituția a inițiat, în iunie 2015, o investigație pe piața asigurărilor RCA privind o posibilă încălcare a regulilor naționale și comunitare de concurență de către Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România (UNSAR), Media Xprimm SRL, societățile de asigurare membre UNSAR, precum și alte societăți de asigurare.

Membrii UNSAR sunt Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Astra (în faliment), BCR Asigurări de Viață, BRD Asigurări de Viață, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, Ergo Asigurări de Viață, Euroins România, FATA Asigurări, Garanta, Generali, Gothaer, Grawe, Groupama, NN Asigurări de Viață, Metropolitan Life Asigurări, Omniasig, Uniqa, Uniqa Asigurări de Viață și AXA Life Insurance.

 

Articolul precedentAtenție transportatori de marfă! MT pregătește triplarea prețului la roviniete
Articolul următorLeul, slab față de euro, miercuri, dar mai puternic față de dolar

Comments are closed.