O normă privind investiția online în fonduri de investiții a fost publicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în dezbatere publică. Vicepreședintele ASF responsabil spune că vrea să aducă piața de capital pe telefon.
„Avem nevoie de ea (de normă n.r.). Dacă va fi nevoie, vom prelungi termenul dezbaterii publice, pentru a ieși un lucru bun. Aceasta a venit natural după ce am reglementat deschiderea de conturi online, în vară. A venit acum distribuția online”, a declarat Gabriel Grădinescu, vicepreședinte ASF.
Ambiția mea e să aducem piața de capital aici, la un telefon. Aici trebuie adus tot. Trebuie o nouă revoluție. Am deschis conturile online, acum facem distribuția online și o să facem tot ce trebuie pentru treaba asta.
Conform notei de fundamentare, proiectul de regulament introduce de o serie de noi prevederi:
simplificarea circuitului documentelor transmise letric de către investitori la primul contact cu entitatea, prin introducerea posibilității de a transmite documentele de identificare și în format digital;
folosirea unei aplicații informatice care poate identifica o persoană (recunoaștere facială), care se va anexa la contractul la distanță, cu obligația ca S.A.I./societatea de investiții autoadministrată să stocheze acordul de voință a investitorului sau potențialului investitor, ce intră în relații contractuale la distanță, pe un suport durabil;
înscrierea pe prima pagină a aplicației mobile sau al site-ului care găzduiește platforma electronică care oferă accesul la subscrierea şi răscumpărarea titlurilor de participare prin internet, a mențiunii că respectivul O.P.C.V.M. este autorizat de A.S.F, inclusiv prin precizarea numărului de decizie și numărului de înscriere în Registrul public al A.S.F.-S.I.I.F.;
adaptarea documentelor și activității S.A.I./F.I.A. ce oferă servicii de subscriere și răscumpărare a titlurilor de participare emise de organismele de plasament colectiv prin internet să se realizeze până la expirarea perioadei tranzitorii oferite participanților la piață (6 luni).
Potrivit lui Grădinescu, pentru a crește industria este nevoie de educație.
„Un om bine informat, un om bine educat poate duce la creșterea pieței, așa cum au fost rezultate pe partea bancară. Pe partea bancară a fost o educație. Criza din 2008 a dus la educarea populației pentru că au devenit interesați și atunci au fost nevoiți să se educe”, a mai afirmat Grădinescu.