Compania aeriană low-cost Blue Air, împreună cu un grup de oameni de afaceri moldoveni, a preluat compania aeriană de stat, Air Moldova, cu hub-ul la Chișinău.
Consorțiul Civil Aviation Group SRL – înființat cu participarea Blue Air și investitori locali – a câștigat licitația pentru privatizarea Air Moldova, cu o ofertă de 50 milioane lei moldovenești (12 milioane lei). Consorțiul româno-moldovenesc va prelua însă și datoriile de 1,2 miliarde lei moldovenești (287 milioane lei) ale fostei companii aeriene naționale.
În cadrul consorțiului, Blue Air vine cu expertiza tehnică și experiența internațională în domeniu, în timp ce investitorii locali vor asigura finanțarea programului de restructuare.
“Suntem mândri că Air Moldova a intrat în marea familie Blue Air şi ne bucurăm să fim aici, în anul Centenarului”, a declarat Marius Puiu, directorul general Blue Air.
Noul acţionariat precizează că menţine actualul program de zbor al Air Moldova şi va depune eforturi pentru ameliorarea performanţelor comerciale.
Fondată pe 1 ianuarie 1993, Air Moldova este cel mai mare operator aerian pe piaţa moldovenească, deţinând circa 50% din transporturile aeriene de pasageri, operând 29 de rute din Comunitatea Statelor Independente și UE. Are o flotă de 7 avioane, patru Airbus A319 și A320 și trei Embraer 190.
Blue Air este compania românească cu cei mai mulți pasageri transportați în 2017, peste cinci milioane de persoane, operând peste 100 de rute în 16 țări europene. Operează o flotă de 30 de aeronave Boeing 737, diverse variante, care se va îmbogăți anul viitor cu încă 12 aeronave noi B 737 MAX 8.
„Conform Strategiei de dezvoltare a Companiei Air Moldova, Civil Aviation Group urmează să lanseze 7 rute noi până la finele anului 2019 şi 4 rute noi în 2020. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China precum și a zborurilor pe distanțe medii”, potrivit unui comunicat al Agenţiei Proprietăţi Publice.
Comments are closed.