Black Friday 2019 vine într-un moment în care românii privesc cu tot mai multă îngrijorare la perspectivele unei noi crize economice. În condițiile în care 2020 va fi un an plin de incertitudini, focusul pe evenimentul de shopping din acest sfârșit de an va fi unul și mai accentuat.
,,Estimările analiștilor privind avansul prețurilor în 2020, posibila modificare a taxelor și impozitelor, discuțiile legate de o posibilă criză pun o presiune pe decizia de cumpărare. Să cumpărăm acum, pentru că la anul s-ar putea să fie prea târziu, pare a fi cuvântul de ordine. Iar comercianții par să fi captat acest interes suplimentar, accentuând prin diverse mesaje de promovare acest impuls’’, spun analiștii de la Frames.
Creșterea semnificativă a vânzărilor din 2019 este pusă și pe seama modificării obiceiurilor de consum și extinderii modalităților de plată.
PayU anunța, joi, că românii vor cumpăra online în valoare de 1,2 miliarde de lei, în creștere cu 20% față de 2018. Valorea tranzacțiilor online urmează să înregistreze o creștere de 25%, ajungând la peste 360 milioane de lei, în creștere cu 25% în comparație cu anul precedent. Motivele acestor creșteri se bazează pe investițiile constante ale furnizorilor de servicii de plată online și ale comercianților în noi tehnologii și în educația cumpărătorilor.
Extinderea vânzărilor din zona de online este completată de avansul vânzărilor din magazine, mare parte dintre retailer pregătind zone speciale destinate Black Friday, precum Flanco, care a început deja campania de reduceri.
,,Achiziția din magazin rămâne, în continuare, în prim-plan, mai ales în zona de electronice și electro-casnice. Să butonezi un televizor, laptop sau telefon, să deschizi ușile unui frigider înainte să îl cumperi, să testezi cum funcționează un aspirator continuă să reprezinte o experiență relevantă pentru mulți dintre clienți’’, afirmă analiștii.
CAPCANELE DE BLACK FRIDAY
Sunt sau nu prețurile mai bune de Black Friday? Nu există un răspuns general valabil. În economia românească, la fel ca și în alte țări, există companii care practică reduceri reale și altele care încearcă să își păcălească clienții.
Investigațiile Consiliului Concurenței, din ultimii ani, au arătat că, în medie, pentru 30% din produsele monitorizare, pretul taiat a fost mai mare chiar decat pretul maxim practicat in ultimele 30 de zile, semn care indică o creștere/menținere artificială a prețului de referință de Black Friday.
Privind dintr-un alt unghi, 70% dintre prețuri au fost mai bune decât în alte momente ale anului.
,,Dincolo de datoria autorităților de a monitoriza și sancționa practicile abusive, clienții sunt cei care trebuie să fie vigilenți atunci când achiziționează produse și servicii de Black Friday. Urmărirea prețurilor pe o perioadă de timp, comparația ofertelor diferitelor magazine, sunt elemente care pot determina un avantaj în achiziție’’, spun experții.
Potrivit analizei Frames, în zona de online sunt de evitat site-urile obscure, care oferă prețuri spectaculoase.
,,Sunt din păcate, în continuare, foarte multe site-uri capcană, oferte false și prețuri cu multe asterix-uri. Te poți trezi că achiziționezi un televizor de la un site no-name și vei plăti, de exemplu, pentru un produs care a stat aprins non-stop într-un magazin sau cu unul cu alte specificaţii tehnice decât cele declarate. Nu cumpărați produse care nu au trecute detaliile complete, care nu dețin certificate de garanție și nu precizează costurile de livrare’’.
Ofertele capcană pot fi regăsite și în magazine. ,,În unele cazuri, magazinele trec cu litere mari caracteristici pe care produsul nu le are. Unii comercianți «uită » să prezinte fișa tehnică a produsului la achiziție, mizând pe faptul ca mulți clienți intră în “febra” cumpărăturilor și omit să se informeze. O altă stratagemă estea cea de reambalare a produselor folosite în magazine pentru prezentare și vânzarea acestora ca produse noi. Este esențial de verificat, astfel, dacă un televizor are sigiliul original aplicat pe cutie, înainte de desfacere, element esențial pentru aproape toate produsele achiziționate din zona de IT&C.’’, afirmă analiștii.
Indiferent de canalul de achiziție, online sau offline, este esențială verificarea produselor și în alte magazine. ,,De regulă, prețul ridicol de mic ascunde capcane. Pot fi produse folosite și resigilate, care au o durată mai mică de utilizare, sau unele care au defecte de fabricație. Prin verificarea suplimentară, clienții pot afla, de exemplu, dacă au în față un gadget dintr-o generatie mai veche, vândut la un pret mai mare sau dacă există un preț mai bun la un alt retailer’’, arată analiza.
LIVRAREA, MISIUNE IMPOSIBILĂ
Dincolo de oferte, de prețuri și de canalele de achiziție, Black Friday aduce, în 2019, și cea mai vastă ofertă de servicii de livrare din istoria retailului românesc.
Creșterea pieței de servicii de curierat, remarcată anterior într-un studiu Frames, s-a tradus și într-o diversificare a ofertelor de livrare. Companii precum eMAG au dezvoltat sisteme alternative, de la ghișee de livrare în sediile Poștei Române, la zone de pick-up în benzinării etc.
,,Ofertele de livrare sunt mai bogate decât în 2018, însă se află încă sub nivelul cererii potențiale. Astfel că, pentru clienți, cea mai bună soluție, dacă au produse transportabile, este să aleagă ridicarea din magazine sau din cutiile de pick-up. Pentru produsele mari, este de așteptat ca și în acest an livrările să întârzie, pe fondul infrastructurii deficitare’’, arată analiza Frames.
Având în vedere volumul uriaș de mărfuri gestionate în zona de Black Friday, clienții ar fi bine să aleagă oferte cu verificarea produselor la livrare, evitând astfel să se trezească, ulterior, cu produse avariate sau nefuncționale.