Comisia Europeană monitorizează cu atenţie impactul bugetar al noilor măsuri fiscale care vor fi luate de guvernul francez, a declarat vicepreşedintele executivului comunitar Valdis Dombrovskis.
„Monitorizăm îndeaproape noile măsuri potenţiale care au fost anunţate, dar nu putem comenta înainte ca ele să fie detaliate corespunzător”, a declarat Valdis Dombrovskis în faţa parlamentarilor europeni, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.
Remarcile sale au fost făcute în contextul în care preşedintele francez Emmanuel Macron a promis luni seară să reducă contribuţia de asigurări sociale pentru pensionari în luna ianuarie şi să mărească salariul minim, după un val de proteste împotriva lui.
Dombrovskis a spus că, în conformitate cu recomandările fiscale ale UE, Franţa trebuie să-şi reducă deficitul structural în 2019 cu 0,6% din PIB. El a adăugat că guvernul francez s-a angajat la o reducere cu 0,2% a deficitului structural.
Din cauza faptului că s-a conformat doar parţial recomandărilor UE, bugetul francez pentru anul viitor a fost deja evaluat ca fiind în risc de neconformare de Comisia Europeană luna trecută, înainte de măsurile plănuite de cheltuieli suplimentare.
Dombrovskis a spus că cazul Franţei nu este diferit de cel al Italiei. Roma se confruntă cu riscul unei proceduri disciplinare pentru deficitul său excesiv.
Măsurile anunţate de preşedintele Emmanuel Macron pentru a calma valul de proteste din Franţa vor costa între 8 şi 10 miliarde de euro, a declarat luni un secretar de stat francez, potrivit Reuters.
„Este vorba de 8 până la 10 miliarde de euro. Suntem în procesul de reglaj fin pentru a vedea cum le putem finanţa”, a declarat Olivier Dussopt, secretar de stat în Ministerul achiziţiilor şi conturilor publice, potrivit Agerpres.