Protestele „vestelor galbene” au anihilat ultima speranţă a economiei franceze de a atinge ţinta de creştere economică pentru 2019 şi anume de 1,7% PIB. Raportul Băncii Centrale a Franţei, publicat luni, a redus estimarea pe ultimul trimestru de la 0,4% la 0,2%, în condiţiile în care ţinta fixată era de 0,8% din PIB, informează AFP.

 

Noua prognoză a Băncii Centrale a Franţei este mult sub nivelul creşterii economice care ar fi fost necesară în ultimele trei luni ale anului, după o evoluție de 0,4% din PIB în trimestrul al treilea şi un avans de 0,2% în primele două trimestru, pentru a atinge obiectivul anual de 1,7% propus de Guvernul de la Paris.

Ministrul francez de Finanţe a estimat şi el o diminuare cu 0,2% a prognozei de creștere, dar a refuzat să revizuiască și ținta anuală stabilită de Guvern.

Transporturile, restaurantele, reparaţiile de automobile, precum şi sectorul hotelier au fost principalele domenii afectate de manifestaţii,”, arată Banca Centrală a Franţei, pe baza ultimei anchete de conjunctură.

Potrivit anchetei, care a cuprins 8.000 de societăţi, dintre care 3.500 din industrie, s-a constatat că „în noiembrie, mişcările de protest au afectat producţia industrială în majoritatea sectoarelor”. Tot în industrie, unde sectoarele automobile şi agroalimentar au avut mult de suferit, „stocurile au crescut uşor”, în timp ce „efectivele nu s-au majorat”.

La o săptămână după imaginile siderante ale violenţelor în plin Paris, care au făcut înconjurul lumii, şi în pofida numeroaselor avertismente din partea autorităţilor, ziua de sâmbătă a fost marcată de o mobilizare în continuare puternică, precum şi de noi violenţe în capitală şi în regiuni, cu mai multe magazine atacate.

În timp ce Guvernul a anunţat în această săptămână anularea unei creşteri a taxei la carburanţi, punct de plecare al mişcării, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a cerut la rândul său întreprinderilor, înaintea weekendului, să acorde o primă defiscalizată salariaţilor. Caracterul său obligatoriu sau facultativ constituie totuşi obiectul unor dezbateri între patronat şi sindicate.

Articolul precedentNuclearelectrica virează statului peste 400 de milioane de lei ca dividende
Articolul următorUE are o veste proastă pentru Franţa lui Macron