Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a avut o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri, organizată, potrivit datelor publicate de Minister, ”pentru îmbunătățirea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală și pentru crearea unui cadru fiscal predictibil și unitar”.
Ministerul Finanțelor Publice apreciază în mod deosebit expertiza specialiștilor fiscali externi, al căror aport este important pentru completarea, dezvoltarea cadrului legislativ fiscal și eliminarea dificultății de aplicare, precizează ministerul.
”Suntem deschiși la orice propunere pertinentă din partea mediului de afaceri. Vrem să actualizăm transparent cele două Coduri fiscale, astfel că invităm la următoarele întâlniri și grupurile parlamentare interesate pentru a putea crea un text predictibil, unitar, simplu de înțeles și practic. Ne dorim să încheiem un pact fiscal care să asigure stabilitate economiei românești!” a afirmat Eugen Teodorovici.
Consultarea, dialogul transparent și colaborarea cu membrii corpului specialiștilor din domeniul fiscal sunt esențiale pentru crearea unui cadru fiscal adaptat realității și identificării rapide a modalităților de implementare a propunerilor legislative inițiate, precizează un comunicat al MFP.
Mediul de afaceri nu vede o perspectivă favorabilă pentru 2018, în condițiile în care atitudinea Guvernului a fost ”populismul”.
”Din păcate, populismul manifestat în creșterea salariilor, proces care nu a fost dublat de o creștere a investițiilor și de dezvoltarea producției românești, se va sparge acum, din păcate, nu numai în capul celor care au fost populiști, dar și în capul nostru, al tuturor. În anul 2018, vor fi trei direcții principale. Vom vedea o răzbunare a populismului la nivelul administrațiilor locale. Administrațiilor locale li s-au tăiat fondurile și atunci cresc taxele ca să-și crească veniturile. Deci este o răzbunare pe mediul de afaceri”, arată prețedintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, pe pagina de interet a AOAR.
În perioada următoare ministrul finanțelor va fi supus unor presiuni tot mai mari venite din teritoriu pentru compensarea tăierilor de fonduri.
”Se vorbea ca dintr-un milion de funcționari publici să se facă o reducere cu 200.000. Vom vedea dacă guvernul este în stare să sară de la populism la a-și asuma riscuri și să spună: ați crescut salariile, ați super angajat, haideți acum să fiți și eficienți.
Al doilea domeniu în care se vede o răzbunare a populismului și o îngrijorare tot mai mare a mediului de afaceri este legată de cursul de schimb, inflație și rata dobânzilor. Până la urmă, a fost stimulat consumul fără să se facă producție locală. Acest consum s-a dus în producție de import
Comments are closed.