Indicele Robor la 3 luni, a scăzut vineri la 3,15% după ce joi urcase la 3,16%, un nou maxim al ultimilor ani, mai precis egalând nivelul atins în 7 mai 2014.

Totodată, indicele Robor la şase luni a crescut vineri la 3,24%, după ce a stagnat joi la 3,23%, valoare egală cu cea atinsă în 7 mai 2014, când a fost 3,24%.

Tendința crescătoare este consemnată și la alte termene, Robor O/N (overnight) urcând la 3,46%, și la 3,45% pentru ziua următoare.

Ministerul Finanțelor afirmă într-un document recent că se așteaptă la o stabilizare a indicelui Robor în partea a doua a anului, în funcție de evoluția inflației. Oficialii din minister spun că această apreciere a dobânzilor este firească, iar nivelul foarte scăzut la care a ajuns anul trecut a fost unul conjunctural, iar intrarea dobânzilor în domeniul real-pozitiv trebuia să se petreacă

“Se poate afirma că nivelul actual al ROBOR, ușor peste rata de politică monetară, este unul normal, în vederea convergenței către dobânzi real pozitive și în condițiile în care ținta de inflație a BNR este de 2,5% (+/- 1 punct procentual). Mai mult, banca centrală estimează că presiunile inflaționiste se vor tempera în a doua jumătate a anului 2018, iar în acest context este de așteptat ca evoluția ROBOR să se stabilizeze”, se arată într-un document care include poziția oficială a Ministerului Finanțelor.

De asemenea, atenționează Ministerul Finanțelor, situația din anii trecuți, cu un ROBOR foarte redus, a fost excepția și nu ceva normal. “Trebuie subliniat că poziționarea ROBOR la niveluri extrem de reduse în anii anteriori a reprezentat un fenomen excepțional, care a fost determinat de un cumul de factori, printre care menționăm politica economică acomodativă, deflația și condițiile specifice pieței bancare. Mai mult, majorarea ROBOR a fost anticipată de agenții economici și pe fondul așteptărilor privind schimbarea orientării politicii monetare”, potrivit Ministerului Finanțelor.

Articolul precedentPreședintele BT a vândut Maestro Business Center din Cluj-Napoca
Articolul următorTeodorovici, la raport în fața mediului de afaceri – Crearea unui cadru fiscal predictibil

Comments are closed.