Pentru al doilea an consecutiv, Statele Unite refuză să se alăture unei declarații comune a reuniunii ministeriale a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, document care trasează în mod tradițional obiective comune pentru sistemul comercial global.
Disputa apare exact în momentul în care SUA adoptă cea mai agresivă acțiune comercială împotriva aliaților, impunând tarife pe oțelul și aluminiul importate din Uniunea Europeană, Canada și Mexic pentru a veni în sprijinul capacităților de producție americane. Washingtonul a impus, de asemenea, tarife la importurile auto în S.U.A. și taxe pe mărfurile chinezești în valoare de 50 de miliarde de dolari.
Problemele apar „atunci când oamenii nu respectă regulile, atunci când mecanismele de executare sunt inadecvate și cu atât mai mult atunci când normele devin învechite”, a declarat, joi, secretarul de comerț al SUA, Wilbur Ross. „Diferența dintre abordarea din SUA și multe altele este că noi resimțim un sentiment mai mare de urgență pentru reformă decât multe alte țări și cred că aceasta este problema fundamentală”.
Publicarea unor declarații diferite (SUA față de restul țărilor membre) nu este fără precedent la astfel de evenimente, dar reflectă starea precară a comerțului mondial și semnalează perspective incerte pentru viitorul Organizației Mondiale a Comerțului. Anul trecut, în Baden-Baden, Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a blocat publicarea un comunicat comun care ar fi militat împotriva protecționismului.
Cu o zi în urmă, OCDE a publicat o estimare din care rezultă că perspectiva actuală în privința creșterii economice este optimistă pentru următorii 2 ani, însă riscurile specifice ar putea pune în pericol progresele mult așteptate.
Creșterea globală a produsului intern brut (PIB) se apropie de media pe termen lung de 4%, adică „viteza de croazieră” atinsă înainte de criza financiară, conform raportului OCDE. În același timp, șomajul în toate cele 35 de state membre ale organizației, majoritatea considerate a fi la un înalt nivel de dezvoltare, este la cel mai scăzut nivel din 1980.
Cu toate acestea, o combinație de factori, cum ar fi creșterea prețului petrolului, a tensiunilor comerciale și a vulnerabilităților piețelor financiare ar putea, pe fondul înăspririi politicilor monetare la nivel global, să pună în pericol dezvoltarea economiilor.
Comments are closed.