SUA: Creștere economică în al doilea trim cât a României, dar la un PIB de 1000 de ori mai mare

Produsul intern brut al Statelor Unite a înregistrat un ritm de creștere solid, de 4,1%, în cel de-al doilea trimestru, cel mai bun ritm din 2014, alimentând astfel speranța că economia este gata de relansare.

Cifra a fost în concordanță cu așteptările economiștilor chestionați de Reuters creșterea economică fiind stimulată de o creștere a cheltuielilor de consum și a investițiilor în afaceri.

Aceasta este cea mai rapidă rată de creștere economică înregistrată de la cea de 4,9% din cel de-al treilea trimestru al anului 2014 și a treia cea mai bună rată de creștere de la Marea Recesiune. În plus, Departamentul Comerțului a revizuit pozitiv și valoarea aferentă primului din acest an de la 2% la 2,2%.

„Suntem pe cale să atingem cea mai mare rată anuală de creștere din ultimii 13 ani”, a declarat președintele Donald Trump, la doar o oră după ce a fost publicat raportul. „Și voi spune acest lucru acum și o voi spune cu tărie, întrucât înțelegerile comerciale vin una câte una, o sa avem valori mult mai mari decât aceasta”.

Graficul evoluției PIB-ului SUA, sursa: tradingeconomics.com

În plus față de creșterea cheltuielilor de consum și de afaceri, au contribuit și creșterea exporturilor și a cheltuielilor guvernamentale. Cheltuielile cu consumul personal au crescut cu 4%, în timp ce investițiile în afaceri au crescut cu 7,3%, iar cheltuielile guvernului federal au crescut cu 3,5%.

Exporturile au crescut și ele, datorită faptului că fermierii s-au grăbit să trimită soia în China înainte de intrarea în vigoare e tarifelor de retorsiune. Pe de altă parte, conform aceluiași raport, declinul consemnat de investițiile din sectorul privat și cel al investițiilor rezidențiale au fost principalele segmente care au alterat creșterea economică.

Tarifele, precum și reducerea masivă a sarcinii fiscale de anul trecut, au fost factorii cheie în creșterea economică.

Întrebare care se pune este dacă acest ritm de creștere este sustenabil. Au existat mai multe salturi ale dinamicii PIB-ului în mandatul fostului președinte Barack Obama. Creșterea din trimestrul al treilea din 2014 a fost precedată de o creștere de 5,1% în cel de-al doilea trimestru. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului 2015, creșterea economică a încetinit până la doar 0,4%.

Oficialii Federal Rezerve prognozează că PIB-ul va crește cu 2,8% pe întreg anul 2018, dar apoi ritmul va scădea până la 2,4% în 2019 și 2% în 2020. În plus, o parte dintre economiști sunt îngrijorați de faptul că acest salt al cheltuielilor de consum înregistrat în perioada aprilie-iunie nu poate fi durabil, alăturându-se astfel taberei scepticilor, care nu consideră că ritmul accelerat al creșterii economice va continua.

Articolul precedentCetăţenii europeni vor beneficia de mai multe drepturi digitale, din această vară
Articolul următorProducătorii de vinuri ar putea primi ajutor pentru promovare în străinătate

Comments are closed.