O delegație formată din președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și președintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean, s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu și cu vicepremierul Marian Neacșu, joi, pentru a discuta mai multe propuneri legate de viitorul Complexului Energetic Valea Jiului.
Întâlnirea a avut ca scop identificarea celor mai bune soluții în vederea dezvoltării și modernizării complexului energetic, care ar putea aduce beneficii atât pentru locuitorii din Valea Jiului, cât și pentru economia națională.
Potrivit unui comunicat al CJ Hunedoara, discuţiile s-au purtat pe marginea solicitărilor înaintate de Sindicatul Muntele în vederea identificării de soluţii pentru „probleme vitale ale Văii Jiului”.
„Atât premierul României, cât şi viceprim-ministrul au dat asigurări că vor analiza cu atenţie propunerile înaintate şi că vor căuta soluţii pentru a acorda noii societăţi – Complexul Energetic Valea Jiului, un ajutor de stat cu titlu de împrumut în valoare de 590 milioane de lei, până la primirea acordului pentru obţinerea ajutorului de stat. De asemenea, sunt luate în calcul noi investiţii care să permită funcţionarea Complexului Energetic Valea Jiului şi după anul 2032. Este vorba despre realizarea unui grup pe gaz la Termocentrala Paroşeni, a unei microhidrocentrale în Valea Jiului şi instalarea de panouri fotovoltaice”, se precizează în documentul postat pe pagina de Facebook a preşedintelui CJ Hunedoara.
Totodată, acesta a arătat că susţine propunerea de formare a unui comitet interministerial la nivel de Guvern, care să asigure tranziţia justă a Văii Jiului de la producerea de energie pe bază de huilă, la o dezvoltare consolidată a condiţiilor sociale.
„Valea Jiului poate fi un exemplu în ceea ce priveşte acest proces. În acest context, sunt necesare reglementări legislative în concordanţă cu specificul şi oportunităţile fiecărei zone”, a menţionat preşedintele CJ Hunedoara, citat în comunicatul de presă.
De asemenea, Laurenţiu Nistor a precizat că susţine ca în noua lege a pensiilor să fie menţinute prevederile referitoare la mineritul pe huilă şi uraniu, scrie Agerpres.
„Am discutat şi despre ceea ce se va întâmpla după anul 2032. Având în vedere condiţiile grele în care îşi desfăşoară activitatea minerii din Valea Jiului, susţin menţinerea în vigoare a tuturor prevederilor legale care se referă la minerit (huilă şi uraniu), în noua lege a pensiilor. Am încredere că Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu, va analiza cu multă responsabilitate aceste solicitări şi îi mulţumesc pe această cale, în numele locuitorilor Văii Jiului şi ai judeţului Hunedoara, pentru deschiderea de care dă dovadă în rezolvarea problemelor cu care se confruntă această zonă a ţării”, a conchis preşedintele CJ Hunedoara.
La discuţiile purtate la Guvern au mai luat parte Casian Petru Niţulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei şi Dumitru Fornea, secretarul general al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.
Sursa: Realitatea Financiara