Comisia Europeană a salutat acordul la care au ajuns statele membre ale UE cu privire la măsurile detaliate necesare pentru simplificarea normelor în materie de TVA pentru vânzările online de bunuri, măsuri care asigură totodată faptul că pieţele online contribuie la lupta împotriva fraudei fiscale, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Noile norme convenite marţi vor asigura introducerea armonioasă a noilor măsuri privind TVA pentru comerţul electronic convenite în decembrie 2017, care vor intra în vigoare în ianuarie 2021. Noile norme ar trebui, de asemenea, să ajute statele membre să recupereze pierderile de venituri fiscale anuale de cinci miliarde de euro din acest sector – cifră care ar urma să se ridice la şapte miliarde de euro până în 2020.
Comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi uniune vamală, Pierre Moscovici, a declarat: „Pas cu pas, eliminăm lacunele care duc la pierderea veniturilor fiscale, privând ţările Uniunii de fonduri care ar putea fi utilizate pentru servicii şi investiţii publice. În acelaşi timp, aducem normele în materie de TVA în secolul XXI, adaptându-le la o economie din ce în ce mai digitală şi globalizată. Companiile ar trebui să se poată bucura de o tranziţie lină către sistemul mai amplu al TVA pentru comerţul electronic în 2021”.
Companiile din ţări terţe, inclusiv cele care utilizează depozite sau aşa-numitele „centre de executare a comenzilor” în UE, pot vinde bunuri consumatorilor din Uniune prin intermediul pieţelor online. Adesea, poate fi dificil pentru autorităţile fiscale să perceapă TVA datorată pentru aceste bunuri.
Potrivit măsurilor convenite în decembrie 2017, se va considera că pieţele online acţionează în calitate de vânzător atunci când facilitează vânzări de bunuri cu o valoare de până la 150 de euro pentru clienţi din UE de către companii din afara UE care utilizează platforma lor. Este important de remarcat că aceleaşi norme se vor aplica atunci când companiile din afara UE utilizează platforme online pentru a vinde bunuri din „centre de executare a comenzilor” din UE, indiferent de valoarea acestora, ceea ce le va permite autorităţilor fiscale să solicite TVA datorată pentru vânzările respective. De asemenea, platformele online vor trebui să păstreze evidenţe ale vânzărilor de bunuri sau servicii efectuate de companii prin intermediul lor.
Normele convenite marţi specifică mai detaliat situaţiile în care se consideră că pieţele online facilitează aceste vânzări şi cazurile în care nu se consideră astfel, în funcţie de măsura în care acestea stabilesc sau nu termenii şi condiţiile vânzării, precum şi de implicarea lor în efectuarea plăţii sau în comandarea şi livrarea bunurilor. De asemenea, normele specifică în detaliu tipul de evidenţe care trebuie păstrate de către platformele care facilitează furnizarea de bunuri sau servicii către clienţi din UE.
Normele vor asigura, de asemenea, disponibilitatea unui nou sistem de TVA pentru toate companiile care vând bunuri online începând cu 2021. Normele introduc noi elemente de bază ale sistemului de care vor avea nevoie companiile online pentru a beneficia pe deplin de piaţa unică a UE, se arată în comunicatul Executivului comunitar.
Portalul electronic actualizat pentru TVA sau „ghişeul unic” pentru companii introdus prin aceste măsuri va permite companiilor care vând bunuri online clienţilor lor să îşi îndeplinească obligaţiile în materie de TVA în UE prin intermediul unui portal online uşor de utilizat, în propria lor limbă.
În absenţa portalului, companiile ar trebui să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru al UE în care doresc să vândă – o situaţie menţionată de companii ca fiind unul dintre cele mai mari obstacole pentru întreprinderile mici care desfăşoară activităţi comerciale transfrontaliere. Sistemul este deja în vigoare pentru furnizorii de servicii electronice din 2015 şi funcţionează bine.
Noile norme în materie de TVA se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2021, iar statele membre vor trebui să transpună noile norme din Directiva TVA în legislaţia naţională până la sfârşitul anului 2020. Companiile care doresc să utilizeze ghişeul unic extins pentru TVA pot începe să se înregistreze în statele membre începând cu 1 octombrie 2020.
Sistemul comun privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) joacă un rol important în cadrul pieţei unice europene. TVA-ul reprezintă o sursă majoră şi tot mai consistentă de venituri pentru UE, generând, în 2015, aproximativ 1.000 de miliarde de euro, adică 7% din PIB-ul UE. Una dintre resursele proprii ale UE se bazează, de asemenea, pe TVA.