Români care muncesc în industria cărnii în Germania vor semna, de la 1 ianuarie anul viitor, contracte de muncă direct cu angajatorii, nu cu firme de intermediere. Anunțul a fost făcut, joi, de către ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
Modificare vine ca urmare a discuțiilor dintre miniștrii de profil din cele două țări, pe fondul crizei focarelor COVID-19 apărute în numeroase abatoare din Germania care folosesc, predominant, forță de muncă din Europa Centrală și de Est.

Violeta Alexandru a anunțat că în legislația germană au fost operate modificări prin care s-au înăsprit criteriile de responsabilitate ce revin angajatorilor. Astfel, muncitorii străini vor avea contract de muncă individual direct cu angajatorul, iar acesta este direct responsabil de condiţiile de muncă oferite angajaţilor.

Ministrul Muncii a mai susţinut că autorităţile germane îi vor obliga pe angajatori să înregistreze cu acuratețe orele lucrate.

„Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate îmi scriu despre faptul că nu le este respectat programul de muncă din contractele de muncă. (…) Evidenţa orelor de muncă se va ţine electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine şi pentru angajator pentru că are o evidenţă strictă a prezenţei la serviciu, dar mai ales pentru angajaţi, a mai afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul a mai anunțat că i-a cerut omologului german introducerea în toate contractele de muncă pentru lucrătorii români a unor standarde minime, astfel încât să nu mai fie situații în care aceștia spun că nu înţeleg anumite condiţii din documente.

 

Articolul precedentInvestițiile străine în România s-au redus dramatic pe fondul crizei COVID-19
Articolul următorCîțu, despre rectificarea bugetară de vineri: ”Vom crește PENSIILE în 2020 cu cel mai mare procent de până acum” VIDEO