Scandalul Dieselgate, cel privind alterarea procesului de măsurare a emisiilor de noxe, pune presiune pe profitabilitatea principalilor producători auto. Și nu doar din punctul de vedere al amenzilor care trebuiesc plătite sau al costurilor legate de imaginea deteriorata (vezi cazul grupului Volkswagen-Audi), cât și prin prisma vânzărilor.
Producătorul german Daimler AG este unul dintre cele mai recente exemple. Oficialii au avertizat că profitul operațional al companiei va scădea cu peste 10% în acest an, acesta fiind cel de-al doilea avertisment privind câștigurile consemnat din luna iunie, dând vina pe „procedurile și măsurile guvernamentale în diferite regiuni” ca fiind o represiune împotriva emisiilor de noxe ale motoarelor pe motorină.
Topul modelelor electrice cele mai vândute pe piața SUA în luna august
Daimler a avertizat investitorii că se așteaptă la câștiguri totale înainte de dobânzi și impozite care să fie „semnificativ mai mici” față de nivelul de anul trecut. Rezultatul pentru Mercedes-Benz Cars, principalul său contributor în acest segment, va scădea, de asemenea, la un nivel „semnificativ mai jos” față de cel din anul precedent.
Compania nu a oferit detalii cu privire la ceea ce s-a aflat în spatele acestui avertisment într-o declarație publicată înainte de data programată pentru anunțul câștigurilor trimestriale, săptămâna viitoare, conform Reuters.
Celebrul producător din Stuttgart este investigat pentru emisiile sale de noxe pentru motoarele Diesel în Europa și Statele Unite, iar luna trecută directorul executiv, Dieter Zetsche, și-a anunțat demisia cu începere din 2019.
Graficul săptămânal al acțiunilor Daimler AG, sursa: tradingeconomics.com
Așa cum se poate constata și din graficul de mai sus, acțiunile companiei au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani. În același timp, indicele european al sectorului auto a scăzut până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani.
Avertismentul lansat de Daimler vine după ce creșterea economică a Chinei, o piață importantă pentru producătorii de automobile, a încetinit, în cel de-al treilea trimestru, până la cel mai slab nivel consemnat din 2009.
La cele de mai sus se adaugă și faptul că Volvo prognozează o cerere mai lentă pentru camioane în Europa și China pentru anul viitor, în timp ce producătorul francez de pneuri Michelin și-a redus prognozele de profitabilitate pentru întreg anul 2018.
Nici principalul protagonist al scandalului Dieselgate, Volkswagen, nu stă prea bine în ceea ce privește dinamica profiturilor:
Graficul profitului Volkswagen înainte de taxe, sursa: tradingeconomics.com
Se poate lesne constata cât de mult a costat scandalul Dieselgate compania cât și faptul că, nici în prezent, profitul nu a ajuns la valorile de dinaintea scandalului.
Nu cu mult timp în urmă, oficialii Volkswagen au fost de acord cu un parteneriat pe parte de vehicule comerciale cu Ford însă, foarte recent, oficialii Ford poartă discuții și negocieri cu omologii germani pentru a lărgi cooperarea în afara vehiculelor comerciale.
Toate acestea vin ca urmare a scăderilor cifrelor de vânzări din China, dar și a pierderilor încasate în regiuni precum America de Sud, Asia-Pacific și Europa. Investitorii doresc să vadă mai multe detalii despre direcția strategică pe care o va adopta Ford, în special având în vedere costurile de restructurare în valoare de 11 miliarde dolari, cifră pe care a stabilit-o directorul executiv Jim Hackett.
În această săptămână Ford a raportat un profit trimestrial cu 36% mai mic față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, din cauza unei scăderi a vânzărilor în China și a costurilor mai ridicate ale materiilor prime. Aceste aspecte forțează conducerea Ford să încheie colaborări cu alți producători, în ideea de a reduce costurile. Ford a anunțat, de asemenea, că va colabora strâns cu Mahindra, celebrul producător indian.
Clasamentul vânzarilor auto electrice&hibride în Statele Unite, sursa: CleanTechnica & EV Obsession
În plus față de toate cele de mai sus, conform imaginii alăturate, putem extrage faptul că, în luna August, topul vânzărilor de mașini electrice/hibride în Statele Unite, a fost deținut de Tesla, cu 992 de milioane de dolari, urmată de Toyota și Honda.
Unde sunt producătorii „clasici” de automobile americani? Mult mai jos în clasamentul vânzărilor pe acest segment.
Cum suntem părtași la o schimbare de paradigmă pe parte de industrie auto (renunțarea abruptă la Diesel și trecerea, din ce în ce mai accelerată la vehicule full-electric sau hibride) și cum tendința constatată este că producătorii „clasici” nu reușesc să țină pasul cu concurența, putem trage concluzia că, cel puțin pe termen scurt, presiunile pe profituri vor continua.
Comments are closed.