Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, duminică dimineață, după cutremurul cu magnitudine de 5,8 din județul Buzău, că sistemul RO-ALERT nu este menit să transmită alerte înainte de cutremur, ci ulterior producerii seismului. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis că mesajele de avertizare sunt trimise populației în cazul în care există ”consecințe grave” ale seismului.

Cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în România

„Încă de la început s-a explicat că sistemul RO-ALERT nu este menit să trimită alerte înainte de cutremur, ci ulterior”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, citat de Mediafax.

Și reprezentanții ISU București-Ilfov au arătat că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanșării acestora. „Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Un cutremur puternic a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în România. Potrivit Institutului Național pentru Fizica a Pământului, cutremurul, care s-a produs la ora 03.38, a avut magnitudinea de 5,8 grade Richter. Seismul a fost resimțit puternic și în Capitală.

Coincidența face ca pe intre 13 și 18 octombrie, în România, să se execute un excercițiu național, intitulat „Seism 2018”, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter. Cutremurul produs pe 4 martie 1977 a avut 7,2 grade pe scara Richter.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, că s-a urmărit în timp real răspunsul la eventuala producere a unui cutremur în Vrancea, de 7,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri.

Conform scenariului, cel mai afectat ar fi municipiul Bucureşti, unde din primele informaţii ar fi 12 imobile prăbuşite parţial sau total şi aproximativ 200 de victime doar în zona Centrului Vechi – Universitate.

Scenariului exerciţiului Seism 2018, a presupus că la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti – Alexandria – Sofia şi Iaşi – Chişinău. Ceea ce a concis cu direcția de deplasare a cutremurului de 5,8 grade din 28 octombrie.

A fost cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care a avut loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii.

Background:

Ultimul cutremur de peste 7 grade pe scara Richter a fost cel din 4 martie 1977, care s-a produs la ora 21:22, cu o magnitudine de 7,2 grade și o durată de 56 de secunde.

Au fost 1570 de victime, din care 1.391 doar în București, care a fost de altfel cel mai afectat oraș din țară. La nivelul întregii țări au fost peste 11.000 de persoane rănite și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. În București s-au dărâmat 33 de imobile, inclusiv blocuri mari de până la 10 etaje.

Valoarea estimată a pagubelor a depășit 2 miliarde de dolari (la valoarea din 1977), cifră greu de verificat, dat fiind regimul dictatorial din aceea perioadă.

Doar în București sunt inventariate peste 700 de imobile înscrise în clasa I de risc sesimic, dintre care în ultimii 27 ani au fost consolidate doar 20.

 

Articolul precedentScandalul Dieselgate și avansul mașinilor electrice frânează puternic vânzările auto de lux
Articolul următor– REVISTA PRESEI – Câteva lucruri pe care un CEO de startup nu le poate delega

Comments are closed.