Ministrul german al transporturilor a declarat luni că 774.000 de vehicule Mercedes-Benz din Europa au fost descoperite conținând elemente software neautorizate și au ordonat companiei Daimler să recheme peste 200.000 de automobile în Germania.
Modelele Mercedes-Benz C-Klass și Vito cu motoare diesel și o variantă de SUV a sedanului, modelul GLC, au fost principalele mașini care s-au dovedit a fi neconforme, conform ministrului.
„Guvernul va ordona ca 238.000 de vehicule Daimler să fie imediat rechemate în service-uri în Germania, din cauza dispozitivelor neautorizate”, a afirmat Andreas Scheuer, ministrul transporturilor german.
Însă, oficialii germani pot dispune doar retragerea vehiculelor din interiorul propriilor frontiere sau, cel mult, a vehiculelor care dețin o certificare paneuropeană de circulație rutieră obținută intermediul autorităților germane.
Daimler s-a angajat să lucreze la înlăturarea software-ului și la cooperarea cu autoritățile, a completat ministrul Scheuer.
Directorul executiv al Daimler, Dieter Zetsche, a declarat că producătorul de automobile a găsit o soluție tehnică pentru actualizarea software-ului pe vehiculele sale și, prin urmare, se așteaptă ca producătorul să poată, astfel, să evite amenda.
Într-o declarație separată, Daimler a confirmat rechemarea în service a automobilelor și a spus că semnul de întrebare cu privire la legalitatea software-ului ar trebui să fie clarificat.
Analistul Evercore ISI, Arndt Ellinghorst, a estimat, pentru Reuters, că nivelul costurilor Daimler pentru actualizarea software-ului necesar va fi de până în 100 de milioane de euro.
„Nu vedem dovezi că Daimler ar fi proiectat software pentru a înșela în mod deliberat testul emisiilor”, a completat analistul.
În sesiunea curentă, cotația Daimler a scăzut cu aproape un procent, la 61,42 de euro pe acțiune.
Scandalul emisiilor poluante, Dieselgate, a izbucnit în toamna anului 2015, odată cu descoperirea, în Statele Unite, a unor componente software instalate pe mașinile grupului Volkswagen-Audi destinate să înșele testele de emisii poluante, în special pe parte de emisii de oxizi de azot. La scurt timp, autoritățile europene au efectuat raiduri și la sediile alor producători de automobile din Europa, cum ar fi Renault și grupul PSA (format din Peugeot și Citroen).
Comments are closed.