Roșu intens pe Wall-Street: indicele Dow Jones cedează tot ceea ce a câștigat în 2018

Acțiunile americane au scăzut, din nou, miercuri, ca urmare a picajului acțiunilor din sectorul de tehnologie dar și a îngrijorărilor participanților la piață legate de câștigurile corporațiilor.

Indicele Dow Jones a scăzut cu peste 600 de puncte, adică 2,4%, sub nivelul de la începutul anului, S&P500 cu 3,1% la 2.656 de puncte în timp ce indicele Nasdaq Composite de tehnologie a plonjat cu peste 4 procente, la 7108 puncte, intrând astfel în teritoriu corectiv, cu Facebook, Amazon, Netflix și Alphabet tranzacționându-se în scădere accentuată.

Evoluția zilnică a indicelui Dow Jones, sursa: tradingeconomics.com

„O imagine din ce în ce mai tulbure din punct de vedere macroeconomic înrăutățește perspectivele câștigurilor aferente anului 2019, determinând astfel investitorii să nu mai țină cont startul solid al sezonului de raportări financiare”, a declarat Alec Young, directorul de research pe piețele mondiale în cadrul FTSE Russell, citat de CNBC. „În timp ce indicatorii de evaluare au scăzut în ultimele săptămâni, la de 16 ori câștigurile în avans pentru componentele indicelui Russell 1000, cu toate acestea ei nu se află în zona de atractivitate clară, mai ales în cazul în care creșterea veniturilor pentru 2019 va încetini mai mult decât se estimează în prezent”.

În octombrie, indicele Dow Jones a scăzut cu 7,1%, S&P 500 a scăzut cu 8,9%, în timp ce Nasdaq Composite de tehnologie a picat cu peste 11, intrând astfel în zona corectivă.

Printre principalii vinovați pentru scăderi se află Netflix, ale căror acțiuni au scăzut cu 9,4%, Facebook și Alphabet (compania-mamă a Google) au scăzut cu peste 5%, în timp ce acțiunile  Apple și-au diminuat valoarea cu 3,4%. În același timp, cotația AT&T, a plonjat cu peste 8% în urma publicării rezultatelor financiare trimestriale.

Investitorii au fost forțați să ia în calcul și o creștere abruptă a volatilității din piața de capital. Indicele de volatilitate al CBOE (Chicago Board Options Exchange), VIX,, considerat de majoritatea participanților la piață ca fiind cel mai bun indicator al fricii prezente pe Wall0-Street, a crescut la peste 24 de puncte, în sesiunea de miercuri, adică un plus de peste 21%, dublându-și astfel valoarea în această lună.

La scăderile din piețele de capital au contribuit mai mulți factori în perioada recentă: dezamăgirea investitorilor cu privire la dinamica câștigurilor companiilor, conflictul dintre Italia și Uniunea Europeană asupra cheltuielilor bugetare, riscurile ce țin de situația generată de Arabia Saudită cu privire la uciderea acelui jurnalist disident și, nu în ultimul rând, temerile legate de o posibilă încetinire a ritmului de creștere a economiei globale.

Articolul precedentAnalist: „Piața barilului de petrol, plină de volatilitate și incertitudini. Scăderile recente au o justificare”
Articolul următorRomânia, cea mai mare productie de porumb din UE. Le Monde: Tara lui Dracula vampirizează piața UE”

Comments are closed.