Doar 215 români au fost convinși de marea „revoluție” a pensiilor private propusă cu scandal public de Liviu Dragnea și trecută prin OUG 114 de Vâlcov și Teodorovici. 

 

În perioada ianuarie – iunie 2019 un număr de 215 participanţi au solicitat sistarea plăţii contribuţiei şi transferul lor la Pilonul I de pensii.

Acest număr este nesemnificativ şi reflectă încrederea de care se bucură sistemul de pensii privat, în condiţiile exprimării a unei opţiuni implicite în favoarea acestuia.

„Astfel, se confirmă înţelegerea de către marea majoritate a salariaţilor a necesităţii de a diversifica sursa veniturilor la pensie, cu o componentă de acumulare, ca alternativă la sistemul public de pensii, prin combinarea sistemului redistributiv cu sistemul bazat pe acumulare, cu scopul de a reduce potenţialele incertitudini legate de nivelul pensiei”, sunt de părere oficialii ASF.

Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de peste 2,27 miliarde de lei, la 30 iunie 2019, în creştere cu 20,34% comparativ cu nivelul de la 30 iunie 2018, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 1,269 miliarde de lei, respectiv 55,76%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 517,040 milioane de lei (22,70%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 208,811 milioane de lei, respectiv 9,17% din totalul activelor, potrivit Agerpres.

Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul III era de 2,277 miliarde de lei, la 30 iunie 2019, iar valoarea activului net era de 2,273 miliarde de lei.

Fondurile de pensii facultative aveau 486.310 de participanţi la 30 iunie 2019.

Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare şi Stabil.

În primele trei luni din 2019 au aderat la fondurile de pensii facultative 9.445 de participanţi noi, ceea ce denotă o încredere în sistem şi o preocupare sporită pentru acumularea de resurse pe termen lung care să completeze veniturile la pensie.

Articolul precedentAngajații români își petrec concediul cu gândul la job și doar unul din cinci se deconectează complet în vacanță
Articolul următorComisia Europeana a aprobat achiziția UPC de către Vodafone România