Citând date comparative ale primului trimestru din ultimii trei ani, marţi, la Guvern, vicepremierul Viorel Ştefan a prezentat performanețele economice ale Executivului. Scăderea șomajului este una dintre acestea. Explicațiile în realitate sunt diferite de versiunea oficiala de la partid.
Trecând peste faptul că România nu mai este nici prima și nici măcar a patra țară cu creștere economică importantă din UE, trecând și peste faptul că stagnarea economică din primul trimestru este în contradicție cu previziunile din propriul program de guvernare, vicepremierul Viorel Stefan a prezentat ieri la Guvern performanța economică a primului trimestru exclusiv din unghiurile favorabile.
Pentru a sublinia evoluția economiei într-un mod cât mai convingător datele prezentate de vicepremier s-au raportat la anul 2016, când Guvernarea era codusă de unul dintre actualii adversari politici, Dacian Cioloș. În cazul șomajului cifrele comparative au fost 424.000 șomeri la sfârșitul primului trimestru din 2016, respectiv 332.000 la sfârșitul aceleiași perioade din 2018.
Explicațiile au lipsit însă din prezentarea făcută pentru că alăturat nu s-a pus și graficul cu evoluția numărului de firme nou înființate, respectiv cel cu numărului de joburi nou create.
Un alt grafic care a lipsit a fost cel al persoanelor care pleacă zilnic definitiv din România. Estimările spun că cca 85.000 de oameni își părăsesc anul țara pentru a se stabili și lucra în străinătate. Deși există studii si semnale evidente că persoanele plecate din țară crează probleme menținerii unui ritm de dezvoltarea suținut și stabil chestiunea nu a intrat în preocupările nici unei guvernări și nici a celei acutale.
Un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că diaspora românească este una dintre cele mai numeroase din lume. Aproximativ 3,5 milioane de oameni plecați să își găsească bunăstarea pe alte coordonate geografice decat cele ce in care este localizată România.
Comments are closed.