Evidența nu mai poate fi negată nici de ministrul Transporturilor: Șantierele patriei sunt fără excepție în întârziere

„Nu am înregistrat progresele pe care mi le-aş fi dorit în sensul realizării obiectivelor de o manieră mai eficientă. Şantierele nu funcţionează astăzi la parametri pe care ni i-am propus împreună. Am toată determinarea să monitorizez, să contribui la rezolvarea oricăror probleme administrative. Orice solicitare administrativă aveţi, nu ezitaţi să o adresaţi Ministerului Transporturilor. În măsura în care competenţele îmi permit voi interveni alături de managementul CNAIR şi CFR S.A. în rezolvarea problemelor administrative în cel mai scurt timp cu putinţă. Susţin atât eforturile antreprenorilor, cât şi pe cele ale beneficiarilor în atingerea obiectivelor propuse în contracte pentru realizarea proiectelor de dezvoltare şi reabilitare a infrastructurii rutiere şi feroviare, însă cer mai multă implicare din partea antreprenorilor”, a spus ministrul Lucian Şova, citat într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Concluzia ministrului vine după întâlnirea de ieri dintre ministrul Transporturilor, Lucian Şova, şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, cu reprezentanţii celor mai importante firme de construcţie de infrastructură rutieră şi feroviară în România.

Firmele de construcții acuză obţinerea greoaie a autorizaţiilor de construire, întârzierea exproprierilor şi birocraţia excesivă.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a precizat că există două probleme majore, şi anume întârzieri în execuţia lucrărilor între 12 şi 84 de luni şi nepredarea lucrărilor executate pentru că antreprenorii nu au făcut cereri de plată.

Potrivit ministrului de resort, România are fonduri europene consistente pentru infrastructura de transport (6,6 miliarde euro), dar absorbţia banilor europeni se face cu ajutorul antreprenorilor care trebuie să implementeze proiectele. „Avem 15 proiecte fazate, în valoare de un miliard de euro, care sunt contracte deja încheiate şi pentru care nu primim facturi de la constructori. Sunt întârzieri în ceea ce priveşte cererile de plată. Sunt toate sumele asigurate, dar aşteaptă situaţiile de lucrări pentru rambursare. Mă îngrijorează că nu putem să avansăm”, a declarat Rovana Plumb.

Însă din raportul publicat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se poate observa adevăratul dezastru al proiectelor aflate în construcție. Și cele mai mari întârzieri se constată la proiectele de autostrăzi.

Raportul CNAIR poate fi consultat AICI

Cel mai bun exemplu este tronsonul Câmpia Turzii – Gilău. Este vorba despre un pod care traversează râul Someșul Mic și un canal, cu o lungime de nici un kilometru, care ar fi trebuit să fie finalizat în luna august. Stadiul de execuție al lucrărilor de doar 28,8% indică o amânare sigură a dării în circulație a tronsonului.

Importanța acestui pod constă în faptul că va permite interconectarea  autostrăzilor din jurul Clujului. Valoarea contractului este de 26 milioane de lei.

Tot din autostrada Brașov-Borș, lotul 2 din tronsonul Targu Mures – Ogra, pe care îl execută austriecii de la Strabag a ajuns la un grad de executie de 64,81%. In ultima luna, acestia au relocat reteaua electrica. Lucrarea are valoarea de 251,35 milioane de lei si 10 km lungime, iar termenul de finalizare este luna octombrie a acestui an. Primul lot e in procedura de relicitare si nu are nimic construit.

Gradul de executie a lucrarilor pe lotul 1 al tronsonului Ogra – Campia Turzii a ajuns in mai la 63%. Constructorul este Asocierea SC GEIGER TRANSILVANIA SRL & WILHELM GEIGER GmbH & Co.KG, valoarea lucrarii e de 55,78 milioane de lei, lungimea fiind de 3,6 km. Termenul de finalizare e septembrie 2018.

Cu lotul 2 al acestui tronson e alta poveste. Constructorul este Asocierea ASTALDI SpA – Max Boegl Romania SRL – Astalrom S.A. – Consitrans SRL – Ogra Campia Turzii, gradul de executie e de peste 30%, valoarea contractului ajunge la 437 de milioane de lei pentru cei aproape 18 km de sosea de mare viteza. Termenul de finalizare e trimestrul al doilea din 2019.

In cazul lotului 3, de care se ocupa Asocierea SC STRACO GRUP SRL & SPECIALIST CONSULTING SRL & SC TOTAL ROAD SRL, gradul de executie este de peste 10%, termenul de finalizare fiind tot trimestrul al doilea din 2019. Valoarea contractului e de aproape 280 de milioane de lei pentru cei 15,7 km.

La Autostrada Lugoj-Deva, Lot 2, de care se ocupa Asocierea SALINI IMPREGILO SpA si S.E.C.O.L. – Societa Edile Construzioni e Lavori – S.A – SECOL Societa Edile Construzioni Opere e Lavori S.P.A., gradul de finalizare e aproape 96% (portiunea km 27+620 – km 42+070 e gata), dar se renegociaza realizarea unei sectiuni, astfel ca va fi cu totul gata abia in 2021. Cei 28,6 km costa in total peste 562 de milioane de lei.

La Lotul 3, Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. – COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A. – Arcadis Eurometudes S.A. trebuie sa termine lucrarea pana in septembrie. In prezent, se afla la un grad de finalizare de 82%. Costul total ajunge la 579 milioane de lei pentru 21 km.

Gradul de executie a lucrarilor pe lotul 4 al Autostrazii Lugoj-Deva a ajuns la 83% in luna mai, Asocierea S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SPEDITION UMB S.R.L. Ideea este ca lucrarea trebuia sa fie gata in trimestrul al doilea al anului, adica maximum finalul lunii iunie, dar au fost intampinate niste dificultati. Costul total ajunge la 419 milioane de lei pentru cei 22 km.

Pe santierul de la intrarea in Capitala a Autostrazii Bucuresti – Ploiesti, stadiul fizic al lucrarilor a ajuns la 73,45%, dar lucrarea trebuie sa fie gata pana in iunie. Asocierea AKTOR S.A. (AKTOR TECHNICAL SOCIETE ANONYME) S.C. EURO CONSTRUCT TRADING ’98 S.R.L se ocupa de lucrarea de 129 milioane de lei, distanta fiind de peste 3 km.

Articolul precedentRealitatea din spatele cifrelor triumfaliste. Scade șomajul crește decalajul
Articolul următorFIC avertizează: Sistemul public de pensii se erodează constant – Pilonul II este esențial

Comments are closed.