Întreaga lume este afectată de conflictul pornit de Vladimir Putin. Sunt scumpiri în lanț, mai ales după ce prețul combustibilului a explodat. Cel mai sumbru avertisment vine de la ONU: prețul alimentelor va crește cu până la 22%. Alte 13 milioane de oameni se vor adăuga celor care suferă de malnutriție.
Războiul din Ucraina lovește crunt și în traiul românilor. Benzina și motorina au rămas la 8 lei pe litru și urmează noi scumpiri pe linie. Deja îngenuncheați de facturile uriașe de la energie, românii trebuie să se pregătească să dea mai mulți bani și pe mâncare. Specialiștii spun însă că nu ar trebui să ne temem de o criză alimentară, pentru că România are stocuri suficiente de cereale.
Costul carburanților a explodat în întreaga lume, nu doar la noi. Britanicii plătesc 1,58 de lire pentru un litru de benzină și 1,65 de lire pe cel de motorină. În Germania, preţul benzinei a depăşit pragul de 2 euro, iar în Spania a ajuns să coste 1,87 de euro. Și în Australia, benzina a ajuns la aproape 2 dolari pe litru. Iar în Statele Unite, prețul se apropie de 5 dolari pe galon.
„Bătălia pentru libertate are costurile ei și aici, acasă. Oamenii deja simt creșterea prețurilor lui Putin la pompă. Cred că poporul american știe cât de importantă este această luptă. Cred că ei știu că, oricât de dureros este prețul astăzi, costurile vor fi mai mari dacă nu acționăm acum pentru a face față acestui tiran”, a declarat președintele SUA, Joe Biden, potrivit Realitatea PLUS.
Replica a venit imediat de la Kremlin. Vladimir Putin spune că sancțiunile împotriva Rusiei ar putea duce la majorarea inevitabilă a preţurilor la alimente în toată lumea.
„Lăsați-mă să repet, dacă ei încearcă să creeze orice fel de problemă pentru noi, atunci efectele negative din economie se vor resimți inevitabil. Ele sunt complet de neevitat. Prețurile vor fi și mai mari”, a răspuns Putin de la Moscova.
În mai multe state, oficialii gândesc măsuri serioase pentru a reduce accizele sau vor să crească subvențiile pentru a proteja consumatorii de presiunea financiară. Încă din această săptămână, Portugalia va reduce taxa percepută pentru carburanți, iar Irlanda a anunţat deja că până în august va reduce accizele la benzină şi motorină. Și Franța a anunțat că pregătește măsuri pentru a ajuta cetățenii afectați de creșterea uriașă a carburanților, iar guvernul brazilian pune la punct un nou program de subvenţii pentru motorină şi benzină.
Analiștii economici sunt de părere că o majorare a prețurilor la carburanți, urmată de o criză alimentară ar genera un consum mai scăzut, iar economia mondială ar fi grav afectată. O astfel de situație ar declanșa și tulburări politice majore.
Sursa: Realitatea Financiara