Pandemia globala de Coronavirus scoate la iveala fata nevazuta a „relatiilor de prietenie dintre tari”… practic nu mai conteaza nici un tratat economic ori umanitar si fiecare tara e pe cont propriu.
Iata cateva exemple care induc ideea ca o cooperare pentru starpirea pandemiei de Coronavirus este practic imposibila. O comanda de 200.000 de masti de protectie impotriva coronavirusului destinate politiei din Berlin a fost „confiscata” la Bangkok, au afirmat vineri autoritatile locale din capitala germana, care suspecteaza o interventie americana, transmite AFP, citata de Agerpres.
Comanda de masti de tip FFP2 „efectuata pe langa un fabricant american” fusese platita deja, dar a fost confiscata pe aeroportul din capitala Thailandei, se precizeaza intr-un comunicat al autoritatilor berlineze.
Acesta nu face mentiune la provenienta mastilor, dar, conform mai multor publicatii germane, echipamentele de protectie au fost produse in China de catre compania americana 3M.
„In stadiul actual, plecam de la principiul ca este legat de interdictia de export de masti a guvernului american”, au adaugat autoritatile berlineze.
„Consideram ca este vorba despre un act de piraterie moderna”, a denuntat senatorul (ministrul de stat) de interne al Berlinului, Andreas Geisel, citat in comunicatul mentionat.
„Nu se procedeaza astfel cu parteneri transatlantici. Chiar si in vremuri de criza globala, metodele demne de Vestul Salbatic nu ar trebui sa prevaleze”, a adaugat el.
Intrebat despre aceasta situatie, ministrul federal al sanatatii, Jens Spahn, nu a dorit sa comenteze, limitandu-se sa afirme ca „evolutia actuala este rea” din cauza cererii mondiale prea mari de astfel de echipamente.
Mai multi presedinti de regiuni franceze au acuzat, la randul lor, interventii americane prin care se ofera un pret mai mare si regiunile lor sunt private astfel de masti pe care China s-ar fi angajat sa li le vanda.
SUA au afirmat joi ca nu au achizitionat niciodata din China masti destinate Frantei.
In competitia mondiala si nemiloasa pentru achizitia de masti, incidente survin uneori si in interiorul Uniunii Europene, unde mai multe state au interzis exportul de material medical sau au decis rechizitionari, precum Franta.
Potrivit saptamanalului L”Express, Franta a confiscat pe 5 martie pe teritoriul sau masti produse de firma suedeza Molnlycke si care aveau ca destinatie Spania si Italia.
Cehia, de asemenea, a confiscat masti dintre care o parte trebuiau livrate in Italia.