Agenția Internațională pentru Energie (EIA) este preocupată de creșterea dramatică a prețurilor la energie, potrivit ultimului său raport lunar, prețurile petrolului, gazelor și cărbunelui fiind tranzacționate în prezent la maxime multianuale.
„Poziția noastră este că energia scumpă a revenit… Și aceasta reprezintă o amenințare la adresa creșterii economice la nivel global”, a declarat recent organizația de la Paris.
Cotațiile petrolului au crescut, în acest an, cu mai mult de 25%, determinând unii investitori să speculeze în privința posibilității ca, până la finele anului, prețul să ajungă să fie format din trei cifre.
În același timp, președintele Donald Trump a învinuit în mod repetat OPEC pentru creșterea costurilor cu benzina, întrucât prețurile continuă să se îndrepte în direcția greșită pentru consumatorii americani.
Ca urmare a creșterii prețurilor la energie, EIA și-a revizuit în jos perspectivele de cerere în următorii doi ani. Grupul se așteaptă ca creșterea cererii să încetinească cu 110.000 de barili pe zi până la 1,3 milioane de barili pe zi în 2018 și la 1,4 milioane de barili pe zi în 2019.
Țițeiul Brent a fost tranzacționat în jurul valorii de 80 de dolari pe baril la finalul sesiunii de vineri, în scădere cu 5,6% în ultimele două sesiuni de tranzacționare, în timp ce WTI (West Texas Intermediate) se situa la 71,3 de dolari pe baril, scăzând, de asemenea, cu peste 5 procente în intervalul menționat.
Graficul zilnic al prețului țițeiului Brent, sursa: tradingeconomics.com
În analiza mișcărilor recente din piața energiei, trebuie ținut cont și de faptul că Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus prognozele, marți, în privința creșterii economice globale pentru 2018 și 2019 cu 0,2 puncte procentuale, până la 3,7%. Institutul din Washington și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că cererea de petrol ar putea scădea în următoarele luni.
Pe lângă EIA și FMI, OPEC și-a redus joi prognoza privind creșterea cererii de petrol. Cartelul dominat de Orientul Mijlociu s-a alăturat organizațiilor care citează riscurile cu care se confruntă economia globală anul viitor, subliniind potențialele consecințe ale unui război comercial mondial, precum și situația volatilă din piețele emergente.
Raportul EIA vine la mai puțin de patru săptămâni înainte ca SUA să impună sancțiuni directe împotriva Iranului.
Cu câteva luni în urmă, OPEC a convenit să înceapă creșterea producției pentru a stabiliza piețele și pentru a compensa pierderile generate, în principal, de Iran și Venezuela, al treilea și al șaselea producător din cadrul OPEC.
Teheranul se confruntă în prezent cu pierderea multor piețe pentru exportul de energie, din cauza faptului că administrația Trump se pregătește să impună sancțiuni împotriva industriei sale petroliere începând cu 4 noiembrie. Se așteaptă ca mișcarea să aibă un impact imediat asupra Iranului, deși estimările exacte privind cantitatea de petrol ce ar putea dispărea din piață variaza extrem de mult, între 500.000 de barili pe zi și 2.000.000 de barili pe zi.
Comments are closed.