FMI avertizează asupra riscurilor induse economiei mondiale de volatilitatea crescută a piețelor pe fondul tensiunilor comerciale dintre marile SUA și UE sau SUA și China.

„Acum nu este momentul să spunem” OK, bine, hai să ne relaxăm și să facem un pic de relaxare fiscală aici și o încetinire a reformelor „, a avertizat Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), la încheierea reuniunii anuale a Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale și Băncii Mondiale din Bali, Indonezia.

”Factorii de decizie politică ar trebui să se pregătească pentru o mai mare volatilitate a piețelor pe fondul care rezultă din tensiunile comerciale”, a declarat Lagarde.

Referitor la litigiile comerciale, ea a afirmat: „Mesajul nostru a fost foarte clar: reluarea dialogului cu deschiderea necesară reducerii tensiunilor”.

Întâlnirile de la Bali au fost dominate de discuțiile privind riscurile propagate pe două căi: constrângerile care limitează comerțul mondial prin politica protecționistă promovată de președintele american Donald Trump care a a atras replici asemănătoare în special din partea UE și a Chinei, și înăsprirea politicii monetare a FED, aflată în contradicție cu dorința lui Trump, și care s-a reflectat într-o săptămână  de ”roșu” pe piețele bursiere din SUA în Asia. Reacția investitorilor care practic ”s-au răsculat” l-a determinat pe Haruhiko Kuroda, guvernatorul Băncii Japoniei, să ceară ultimativ SUA și Chinei să redeschidă discuțiile în chestiunea  taxelor vamale,  în timp ce politicienii de pe piețele emergente au evidențiat amenințările generate de majorarea dobânzii cheie de către Federal Reserve.

Lagarde a precizat că există „un spațiu politic limitat”, dar sistemul bancar este „mult mai puternic”, cu o mai bună supraveghere și reglementare, cu mai puține credite neperformante și cu un „efect sensibil”. Ratele de schimb flexibile joacă un „rol foarte bun ca un amortizor”, a mai spus șeful FMI.

„Există riscuri acolo în sistem, desigur, și trebuie să fim atenți la acest lucru și trebuie să ne asigurăm că zonele tampon de preluare a șocurilor sunt reconstruite”, a mai subliniat Lagarde.

Consultarea dintre FMI si Banca Mondială cu bancherii și șefii de finanțe în cadrul unor întâlniri precum cea din Bali au rolul de a stabili direcțiile pentru construirea unor ”anvelope” monetare și fiscale asiguratorii pentru riscurile care urmează.

 

 

 

Articolul precedentRaport: „Energia scumpă se întoarce și amenință economia globală”
Articolul următorStart-Up Nation 2018 suferă modificări pe ultima sută de metri

Comments are closed.