Prospex Oil and Gas Plc, companie de investiții cotată pe AIM (London Stock Exchange) anunță faptul că fost informată de către operatorul Raffles Energy S.R.L., că a început prima producție de gaze de pe câmpul de gaze Baineț, în zona de explorare a concesiunii EIV-1 Suceava. Filiala deținută în întregime de PseudoPower, PXOG Massey Limited, deține o participație de 50% în concesiunea de 980 de km. pătrați.
Gazul rezultat este vândut în rețeaua națională operată de către Transgaz la prețurile valabile pe piața românească, de circa 6 €/mcf. Cumpărătorul gazelor naturale este o companie românească cu reputație bună. Gazul livrat într-o lună este plătit în luna următoare. Operatorul a ales să vizeze un debit inițial de c.0,7mmscf / zi (aproximativ echivalentul a 20.000 scm / zi). Ratele de producție pot fi ajustate în sus sau în jos în funcție de performanța sondei și de cererea pieței.
Câmpul din Baineț, care a fost forat în noiembrie 2017 și dat în folosință, a fost conectat la instalația de procesare a gazelor din Bilba, operată de Raffles, printr-o conductă de 2,2 kilometri către infrastructura de producție existentă. Puțul a fost forat la o adâncime totală de 600 m, cu 9 m de rezervor având 8 m adâncimea netă a zonei cu gaze naturale, constituit într-o zonă de gresie Sarmatian de bună calitate, similară cu cea din câmpurile care produc în și în jurul concesiunii.
Baineț a fost prima prospecțiune „gata de foraj” din multiplele prospecțiuni identificate în cadrul concesiunii. Cele rămase continuă să reprezinte oportunități cu costuri relativ scăzute, pretabile pentru a crește în continuare producția la Suceava și care sunt în prezent evaluate pentru explorare și dezvoltare potențială.
Câmpul din Baineț a fost dat în folosință în urma încadrării în estimarea inițială de buget alocat forajului și dezvoltării, cu Prospex achitându-și deja cota parte, în valoare totală de 400.000 €.
Bill Smith, președinte neexecutiv al Prospex, a declarat: „Începerea primei producții de gaze naturale în România este un eveniment de etapă, care transformă Prospex într-o companie de investiții generatoare de venituri. Cu multiple prospecțiuni similare deja identificate în licență, fiecare dintre acestea putând fi explorată și dezvoltată la un cost relativ scăzut, Suceava reprezintă o oportunitate excelentă, cu risc scăzut, de a ne mări veniturile”, conform unui comunicat al companiei.
„Prospex a anunțat pentru prima dată achiziționarea unei cote de 50% în Suceava în august 2017, dar de atunci și până în prezent nu numai că societatea mixtă a descoperit un zăcământ comercial de gaze, dar a și finalizat lucrările de planificare, de autorizare și de dezvoltare, Bineț întrând acum în producție. Pentru realizarea acestui demers într-un interval de timp atât de scurt, felicitările trebuie adresate în principal companiei Raffles, a cărui abordare profesională și experiență dovedită ne-au permis să realizăm acest pas foarte important în privința bugetului. Cu toate acestea, aș dori să profit de această ocazie și să felicit și echipa noastră de primă clasă, care nu numai că a identificat Suceava ca un proiect adecvat, ci și că a contribuit pe parcursul implementării. Aceasta este o realizare incredibilă pentru orice companie petrolieră și gaze, mai cu seamă că Prospex este o companie junioară”.
„Intenționăm să replicăm acest succes și în cadrul altor licențe, printre care Podere Maiar, în Italia, care avansează spre faza de producție și Tesorillo, în Spania, unde se desfășoară lucrări specifice pentru un zăcământ de până la 2 TCF a resurselor potențiale brute. Cu activitate în curs de desfășurare în baza noastră de active, aștept cu nerăbdare să furnizez informații suplimentare cu privire la progresul nostru”, a completat Bill Smith.
Comments are closed.