Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului a ajuns la aproximativ 1,2 miliarde de lei, iar rezervele în valută depozitate la Trezorerie au depașit nivelul din anul 2017, a declarat, luni, ministrul finantelor, Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă

„Fondul de rezervă este acum la aproximativ 1,2 miliarde lei, dacă nu mă înşel. Acolo este anticipată o nevoie de asigurare a fondurilor necesare pentru pesta porcină africană, despăgubirile necesare şi nu numai, eventuale alte calamităţi, sau efecte ale calamităţilor, pentru că sunt astfel de solicitări de Hotărâri de Guvern ce au şi impact bugetar destul de însemnat pe zona de efecte de calamităţi, finanţare pentru proiecte locale (…) primim din ce în ce mai mult la decontat, pentru că a fost perioada în care au făcut licitaţii comunităţile locale şi acum vin la decontat la Ministerul Dezvoltării. Şi aceste sume sunt prinse, pentru că am spus foarte clar că, în principiu, ministerul şi Guvernul Trebuie să asigure banii pentru ce înseamnă investiţii”, a explicat Teodorovici, citat de agenția publică.

El a subliniat că România nu se împrumută mai scump decât se împrumuta şi datoria publică a scăzut faţă de decembrie 2017 „la 34,9% din PIB”.

Ministrul a precizat că nu sunt probleme de finanţare şi că îşi doreşte un calendar foarte exact în ceea ce priveşte obiectivele pe care Guvernul doreşte să le îndeplinească în perioada următoare, pentru a fi cunoscute de piaţă.

„Spuneam de obiectivul ca România să devină piaţă emergentă. Este un obiectiv din 2015 pe care l-am lăsat neîndeplinit, şi atunci ţinta era ca în primăvara lui 2016 România să devină piaţă emergentă. Şi am avut discuţii şi la nivel de Guvern. Este unul dintre obiective pe care trebuie să-l avem în top, în capul listei ca şi prioritate. Să avem un calendar foarte clar de listare şi ce listăm, cum listăm. Mai e un singur hop de trecut, numărul de companii şi volumul de acţiuni pentru ca România să facă acest pas. Făcând un astfel de pas, imaginea noastră ca şi ţară şi în zona de investiţii devine una în sensul bun schimbată. De asemenea, obiectivul nostru de a deveni membru OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică n.r), care nu s-a realizat, dar se insistă. Avem mai multe discuţii, mai multe zone, la fel, un pas dacă va fi făcut, va creşte foarte mult imaginea noastră ca ţară. Şi o discuţie foarte deschisă şi, să spunem aşa, corectă cu agenţiile de rating, pentru că nu vă ascund că pentru mine un obiectiv la fel de important este acela de a avea România mai sus decât este azi ca nivel de rating de ţară. Ne uităm la o analiză comparativă bilateral cu fiecare stat membru, ne uităm la criteriile pe baza cărora se face această evaluare a agenţiilor de rating şi, culmea, constatăm, şi aş vrea să ştiu de ce, o să vedem exact care sunt elementele, de ce România atunci când se trage linie este acolo deasupra lui junk şi, vă spun sincer, în mod nejustificat”, a explicat ministrul.

Articolul precedentProspex Oil and Gas – Start pentru producția de gaze naturale în România
Articolul următorVodafone va proceda la desființarea a 1.700 de locuri de muncă, inclusiv din România.

Comments are closed.