Senatului a adoptat luni o propunere legislativă pentru creşterea gradului de transparentizare a colectării, dar mai ales a repartizării sumelor colectate către titularii drepturilor de autor.
Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţi propune instituirea de sancţiuni contravenţionale pentru organismele de gestiune colectivă care nu vor publica, trimestrial, prin afişare la sediul acestora, precum şi în format electronic, pe pagina proprie de internet, informaţii privind sumele colectate pe categorii de utilizatori, sumele reţinute, costul gestiunii şi sumele repartizate pe categorii de titulari, provenienţa acestora, modul de calcul al drepturilor, precum şi reţinerile aplicate.
Potrivit expunerii de motive, soluţiile propuse „sunt absolut necesare în vederea creşterii gradului de transparentizare a activităţii acestor entităţi în ceea ce priveşte colectarea, dar, mai ales, repartizarea către titularii de drepturi a sumelor colectate, având în vedere numeroasele memorii şi petiţii adresate Comisiei pentru cultură cu privire la acest subiect”, potrivit Agerpres.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe a trecut cu 78 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi o abţinere.
În prezent, Oficiului Român pentru Drepturile de Autor este cel care dă aviz de funcţionare pentru organismele de gestiune colectivă a dreptului de autor şi a drepturilor conexe, care funcţionează potrivit reglementărilor privind asociatiile fără scop patrimonial şi potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996.
În prezent, în România, sunt organizate si funcţionează cu avizul ORDA un număr de 16 organisme de gestiune colectivă, specializate pe domeniul dreptului de autor şi a drepturilor conexe.