Spațiile de birouri rămân vedeta pieței imobiliare cu cel mai mare volum tranzacțional: 55% din totalul acordurilor încheiate în 2018. Semnalul este unul încurajator privind cererea de birouri și intențiile de investiții private în România. Portughezii intră în topul investițiilor imobiliare.

 

Volumul tranzacțiilor încheiate în 2018 se situează la 940 milioane euro, un nivel similar cu cel înregistrat în 2017, dar cu 30% mai ridicat față de valoarea raportată în 2016, potrivit celui mai recent raport CBRE.

Pentru al patrulea an la rând, sectorul spațiilor de birouri a atras cel mai mare număr de tranzacții, cu 55% din totalul acordurilor încheiate în 2018. Clasamentul este completat, la distanță considerabilă, de spațiile comerciale care au cumulat 33% din tranzacții, de segmentul spațiilor industriale, cu 7% și de hoteluri și alte tranzacții, care au însumat restul de 5%.

Piața imobiliară bucureșteană a avut cea mai intensă activitate și în 2018, cu 77% din totalul investițiilor înregistrate la nivel urban național.

Investitorii români au fost cei mai activi, implicându-se în aproape 25% din totalul tranzacțiilor, urmați de fondurile sud-africane, care au avut o pondere de 18% și de investitorii portughezi, cu 13%.

Potrivit CBRE, cele mai mari tranzacții din 2018 au avut loc în a doua jumătate a anului, pe segmentele spațiilor de birouri și spațiilor comerciale. Cea mai mare tranzacție a fost vânzarea proiectului de birouri The Bridge (I și II), care a trecut din posesia dezvoltatorului Forte Partners către Dedeman, în urma unui acord în valoare de 150 milioane euro.

A doua tranzacție, ca valoare, a vizat schimbarea structurii acționariatului ParkLake Shopping Center și s-a ridicat la 120 milioane euro. Astfel, Sonae Sierra a devenit unic acționar al centrului comercial, prin achiziția participației de 50% deținute de Caelum Development. Topul celor mai valoroase tranzacții din 2018 este completat de alte cinci acorduri:

  • Vânzarea complexului de clădiri de birouri Oregon Park (I și II), dezvoltat de Portland Trust, către Lion’s Head Investment, pentru 110 milioane euro;
  • Vânzarea Militari Shopping Center, centrul comercial din Vestul Bucureștiului, către fondul de investiții sud-african, Mas Real Estate, cu 95 milioane euro;
  • Vânzarea proiectului de birouri The Landmark, către fondurile de investiții Revetas Capital și Cerberus Capital Management, pentru 65 milioane euro;
  • Vânzarea primei clădiri din complexul de birouri Campus 6, proiect al dezvoltatorului suedez Skanska, către compania austriacă CA Immo, cu 53 milioane euro;
  • Vânzarea clădirii de birouri Crystal Tower, către compania cehă de investiții, PPF Real Estate, pentru 43 milioane euro.
Articolul precedentPropunerea de modificare a legislaţiei privind drepturile de autor a ajuns în Senat
Articolul următorComerțul online duce piața serviciilor de poștă și curierat peste pragul de 4 mld.lei