Bugetul alocat ediţiei din acest an a Programului Rabla pentru electrocasnice, în valoare totală de 40 de milioane de lei, s-a epuizat în prima zi de lansare, după 12 ore de la debutul sesiunii de înscriere, potrivit datelor postate în timp real pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
În primele trei ore şi jumătate de la deschiderea aplicaţiei AFM, destinată înscrierilor persoanelor fizice, jumătate din bugetul alocat în programul pe 2019 se cheltuise.
La ediţia anterioară a programului, lansată pe data de 19 decembrie, 40% din totalul finanţării de 20 de milioane de lei s-a epuizat la puţin peste o oră de la deschiderea oficiale a sesiunii. În acel moment, sistemul AFM procesa circa 100 de cereri pe minut.
Conform datelor Ministerului Mediului, publicate la ora 13:00, în sesiunea din acest an a Programului Rabla pentru electrocasnice, cele mai multe vouchere au fost rezervate în Municipiul Bucureşti, urmat de judeţele Prahova şi Dolj. În acelaşi timp, majoritatea tichetelor s-a rezervat pentru televizoare, aparate frigorifice şi maşini de spălat rufe.
Finanţarea din cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice se acordă sub formă de vouchere, în vederea achiziţionării de echipamente electrice şi electronice de uz casnic.
Astfel, sunt acordate 200 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++, 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++, 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++), 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.
De asemenea, în schimbul predării unui echipament vechi şi pentru achiziţia unui televizor cu eficienţa energetică A şi A+, consumatorul primeşte un voucher în valoare de 200 de lei, iar pentru un aparat similar, dar cu eficienţă energetică A++ şi A+++, suma creşte la 400 de lei.
Ediţia a doua a Programului Rabla pentru electrocasnice a devenit accesibilă pentru orice persoană fizică, începând de vineri, 24 mai, de la ora 10:00. Înscrierile s-au putut face online în aplicaţia AFM postată pe site-ul instituţiei, la adresa https://solicitant.afm.ro/PF/.
În prima etapă din procesul de înscriere, solicitantul a trebuit să completeze următoarele informaţii în câmpurile aferente: datele de identificare, adresa de domiciliu, adresa de e-mail şi numărul de telefon mobil valide, dacă acestea există, respectiv declaraţia pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligaţii de plată la bugetul de stat şi bugetul local. Această declaraţie este predefinită şi se completează prin bifare.
Mai departe, solicitantul a completat acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi tipul de aparat electronic sau electrocasnic care se achiziţionează şi eficienţa energetică a acestuia (de la A+++ la A++). După completarea tuturor câmpurilor din aplicaţia informatică, aceasta generează, automat, un mesaj de confirmare, care conţine numărul unic al înscrierii şi codul unic de accesare, date importante, deoarece cu ajutorul lor solicitantul se va loga în contul personal de pe site-ul AFM. Mesajul de confirmare este transmis către solicitant şi prin email.
După înscrierea solicitantului şi primirea mesajului de confirmare se procedează la aprobarea finanţării, iar lista solicitanţilor aprobaţi se afişează pe site-ul AFM.
În momentul în care se regăseşte pe lista afişată, solicitantul accesează contul de utilizator de pe site-ul AFM, unde va găsi codul alfanumeric unic aferent voucherului, generat automat. Din acest moment, voucherul este valabil 15 zile, iar persoana fizică se poate adresa comercianţilor pentru a cumpăra echipamentelor eligibile.
Potrivit AFM, în perioada 29 mai – 10 iunie 2019, se organizează sesiune de înscriere în vederea validării comercianţilor, în cadrul Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Rabla pentru electrocasnice).
Prima ediţie a Programului „Rabla pentru Electrocasnice” a devenit operaţională pe data de 19 decembrie 2018, cu un buget de 20 de milioane de lei.
Estimările Ministerului Mediului arătau, la acel moment, că peste 60.000 de echipamente electrice şi electronice de uz casnic folosite puteau fi înlocuite cu altele noi, cu consum redus de energie, prin intermediul acestui program.