Prima de risc de țară a României va crește în următoarele 12 luni, anticipează 87% dintre analiștii financiari CFA (Chartered Financial Analyst). Asta va atrage după sine creșterea costurilor la care își acoperă România găurile din Buget, prin împrumuturile externe.
Din același motiv și creditele în valută ale persoanelor fizice și ale companiilor se vor scumpi, băncile urmând să majoreze automat, odată cu înrăutățirea riscului de țară și marja de risc ce intră în costul total al împrumutului (DAE). Această opinie este împărtășită de Adrian Codîrlașu, Președintele Asociației CFA România.
Într-o declarație pentru Realitatea Financiară, Codîrlașu a subliniat faptul că există două categorii de factori care se anticipează că vor influența în sens negativ marja de risc a României: externi și interni. Dintre factorii externi sunt enumerate dificultățile cu care se confruntă țări precum Argentina, Turcia și, mai recent, Brazilia. La acestă conjunctură care schimbă percepția despre stabilitatea economiilor emergente se adaugă și impactul măsurilor inițiate de președintele american Donald Trump, în privința protejării intereselor economiei americane. Aceste măsuri sunt pe cale să declanșeze un adevărat război comercial cu UE și China.
”Conjunctura internă indică o deteriorare a fundamentelor. Și nu doar prin comparație cu anii precedenți când indicatorii economici se îmbunătățiseră până anul trecut, ci prin comparație cu țările din regiune, doar Ungaria înregistrând un deficit bugetar care a mai atras atenția autorităților europene prin depășirea pragului de 3% din PIB, la fel ca în cazul țării noastre. Dar România este singura țară din regiune cu deficit de cont curent (care mai este și în creștere, na).”, spune președintele CFA România.
În cadrul acestui exercițiu, peste 87% dintre participanți anticipează o majorare a primei de risc de țară, iar valoarea medie anticipată a acesteia este de 112 bps (creștere de aproximativ 20 bps față de valoarea actuală, cotația actuală).
Începând cu luna mai 2018, în cadrul sondajului periodic al CFA România au fost adăugate două noi întrebări: cum consideră participanții la sondaj evoluția primei de risc de țară a României în următoarele 12 luni, precum și În cadrul acestui exercițiu, peste 87% dintre participanți anticipează o majorare a primei de risc de țară, iar valoarea medie anticipată a acesteia este de 112 bps (creștere de aproximativ 20 bps față de valoarea actuală).
În luna mai 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna anterioară cu 8 puncte, până la valoarea de 41,5 puncte. Față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 25,1 puncte.
Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului. Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioară cu 9,5 puncte, până la valoarea de 56,9 puncte. Față de aceeași lună a a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 27 puncte , se arată în comunicatul asociaţiei profesioniştilor în analiză modelelor econometrice.
Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 7,2 puncte până la valoarea de 33,8 puncte. Față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 24,1 puncte.
Luni, 25 iunie, euro a scăzut, la cursul oficial al Băncii Naționale, cu 0,21 bani, până la 4,665 lei.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7046, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2019/mai 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,58%.
Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobânda (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, și respectiv 87,5% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție.
Astfel, rata medie a Robor cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 5,03%. Că urmare, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroeconomice.
Sondajul CFA România este realizat periodic, la el participând 400 de respondenți, toți din rândul persoanelor certificate CFA, sau ale aspiranților la certificare care au trecut cel puțin un examen. Certificarea CFA (
CFA România este una dintre cele peste 148 de societăți membre ale CFA Institute, asociația având misiunea de a promova interesele specialiștilor în investiții.
Comments are closed.