Preluarea Farmexim și Help Net, undă verde de la CE

Comisia Europeană a aprobat, luni, conform reglementărilor UE privind fuziunile, achiziționarea firmelor românești Farmexim SA şi Help Net Farma SA de către Phoenix PIB Austria Beteiligungs GmbH of Austria, se arată într-un comunicat al forului comunitar citat de Agerpres.

Farmexim este un distribuitor de medicamente, în timp ce Help Net operează un lanț de farmacii în România. Phoenix este un distribuitor de medicamente, retailer de produse farmaceutice și furnizor de servicii legate de domeniul farmaceutic. Este activ în Lituania și Germania înregistrând, până în prezent, volume reduse de vânzări în România.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că propusa achiziție nu ridică temeri legate de concurență ținând cont de nivelul moderat al cotei de piață combinată a companiilor.

„Sectorul românesc de sănătate se dezvoltă dinamic. Achiziția ne asigură calea pătrunderii pe această piață în creștere „, a declarat Oliver Windholz, CEO al PHOENIX Pharma SE. Farmexim și Help Net sunt jucători importanți în afacerile farmaceutice en-gross și de retail din România. Acest lucru se potrivește cu abordarea PHOENIX de a deveni un furnizor de servicii medicale integrate. „Cultura corporatistă a Farmexim și Help Net este compatibilă cu cea a noastră. Suntem ferm convinși că, împreună cu această echipă puternică de management, vom dezvolta cu succes afacerea viitoare „, a explicat Windholz.

Tranzacția de preluare nu este neobișnuită pe piața farmaceutică din România, compania cehă Penta Investments a preluat, la finele anului trecut, operațiunile A&D Pharma (farmaciile Sensiblu și distribuitorul Mediplus) din România.

Help Net a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 600 de milioane de lei, în timp ce Farmexim a avut afaceri de aproape 2 miliarde de lei.

Fondată în 1990 de Ovidiu Buluc, Farmexim a fost prima companie privată de import și distribuție a produselor farmaceutice din România. Cel mai mare distribuitor farmaceutic din România are aproximativ 800 de angajați. În 2016, vânzările au depășit 400 de milioane de euro. Cele zece centre naționale de distribuție asigură distribuția către aproximativ 3.900 de clienți – în principal farmacii și spitale.

Help Net Farma deține și operează lanțul de farmacii Help Net. Retailerul este printre primele cinci lanțuri farmaceutice din Romania, cu o rețea de aproximativ 220 de farmacii în întreaga țară. Aproximativ 1.600 de angajați oferă servicii de înaltă calitate pentru pacienți și asigură medicamente pentru mai mult de 2,5 milioane de clienți.

Articolul precedentPredicția care pune pe jar România, nu și Guvernul: Crește riscul de țară
Articolul următorTrump înroșește bursele externe. La BVB valoarea de tranzacționare a înghețat

Comments are closed.