Vrei credit? Băncile te vor testa ca la obținerea permisului de conducere

Patru bănci – BCR, BRD, OTP Bank şi Raiffeisen Bank – vor să implementeze un Test de Competenţă Bancară pentru clienții persoane fizice, lansat, luni, de Centrul Român de Politici Economice (CEROPE), prin care acestea își propun să afle gradul de cunoștințe al clienților în domeniul bancar.

Testul acoperă domeniul creditului imobiliar cât şi cel al creditului de consum.

„Produsul constă din două părţi. O parte este un manual cu 100 de întrebări care au două, trei sau patru răspunsuri, dintre care unul singur este corect. Manualul va fi afişat pe site-ul fiecărei bănci şi va fi accesibil în mod gratuit. Deci clientul, fie el client al băncii sau om de pe stradă care nu are nicio treabă cu banca, va putea, accesând site-ul oricăreia dintre aceste bănci, să ia cunoştinţă de cele 100 de întrebări cu răspunsuri…”, a explicat Valentin Lazea, preşedinte al Comitetului Director al CEROPE, citat de agenția publică.

Partea a doua constă într-un program informatic care extrage 10 întrebări din cele 100 şi le afişează clientului doritor să dea testul. Dacă acesta răspunde corect la cel puţin 8 întrebări el primeşte un certificat de competenţă bancară, dar acest certificat nu conferă drepturi recunoscute de Ministerul Muncii sau Ministerul Educaţiei.

Lazea e de părere că în acest fel băncile se implică în informarea clienţilor şi nu mai pot fi acuzate că vând produse insuficient înţelese, iar clientul devine informat şi poate să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.

Articolul precedentPericol de derapaj. Românii se supraîndatorează iar, dar în lei
Articolul următorPredicția care pune pe jar România, nu și Guvernul: Crește riscul de țară

Comments are closed.