Guvernul a modificat în şedinţa de vineri hotărârea privind schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie.
Astfel, modificarea adoptată prevede că pragul de 3 milioane de euro pe care o firmă trebuie să îl investească pentru a fi eligibilă a fost redus la echivalentul în lei a 1 milion de euro, precizează Biroul de presă al Guvernului, conform Agerpres.
Pe 29 august, Ministerul Finanţelor Publice anunţa că cererile de finanţare prin schema de ajutor de stat se pot depune din 10 septembrie. Bugetul alocat schemei în anul 2018 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare cu plată în perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei.
Potrivit MFP, cererile de acord pentru finanţare se analizează şi se soluţionează în ordinea înregistrării şi în limita creditelor de angajament şi bugetare aprobate prin legile bugetare anuale.
Ministerul Finanţelor Publice va publica pe site-ul său, săptămânal, lista cererilor de acord pentru finanţare depuse şi stadiul analizei acestora (în analiză, s-a emis acord, s-a emis scrisoare de respingere, în aşteptare, după caz), se mai arăta în comunicat.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat încă din luna mai că Guvernul dorește “stimularea unor noi investiţii majore în România” astfel că va adopta noi măsuri care să susţină acest lucru.
Dăncilă a precizat la acea dată că schema de ajutor de stat este doar o parte a pachetului de stimulare a investiţiilor în România, anunţând că în următoarele luni va fi înființată o agenție specializată.
“Vom înfiinţa în următoarele luni Agenţia Română pentru Investiţii Străine şi Exporturi, un centru de tip ‘one stop shop’, o agenţie cu flexibilitate mare, cu manageri de proiect dedicaţi. Va fi un corp de manageri specializaţi pe sectoarele strategice, din punct de vedere economic pentru România, în vederea atragerii de investiţii”, a spus atunci Viorica Dăncilă.
O astfel de instituție a mai funcționat sub denumirile Agenția Română de Dezvoltare (ARD), ulterior Agenția Română pentru Investiții Străine (ARIS), până în 2009, când a fost desființată de Guvernul Emil Boc. Activitatea instituției a fost preluată de Ministerul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț și Mediul de Afaceri.
Comments are closed.