Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și-a ”permis” performanța de a da șoca printr-o declarație fără precedent. Cel puțin din partea unui oficial a cărui menire este să prezerve finanțele țării prin conservarea locurilor de muncă prin creșterea bunăstării populației si a conformării voluntare la plata taxelor și impozitelor.

Ministrul Finanțelor Publice afirmă că le-ar fi propus miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor din România să îi fie limitat la cinci ani dreptul de a lucra într-o țară occidentală. Această inițiativă reprezintă cel mai contraproductiv mesaj lansat vreodată de un politician (dacă poate fi numit astfel) într-o chestiune extrem de sensibilă.

Trecând peste reacțiile celor vizați și alte posibilele consecințe neplăcute pentru angajații români din țările UE, rămâne inițiativa aberantă a ministrului de finanțe. Chiar dacă Teodorovici a încercat, mai pe seară, să se explice. ”Nu este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spațiul european, ci mai degrabă dorința mea, așa cum a fost întotdeauna, de a apăra interesele românilor și ale companiilor românești” (!!), a mai afirmat Teodorovici.

Ce se ascunde în spatele unei declarații șoc

Ceea ce nu spune Teodorovici este că numărul celor ce părăsesc România cu scopul declarat al schimbării domiciliului fiscal (adresa locuinței de reședință pe care o persoană o folosește în mod continuu peste 183 de zile într-un an calendaristic) este în creștere. Nici nu mai contează ce spun statisticile despre câți români au părăsit România din 1990 sau din 2007 încoace. Circa 3,6 milioane erau inventariați oficial la nivelul anului 2016. Contează câți au părăsit România în ultimii ani și de ce continuă să o facă. Se vehiculează cifra de 300.000 în ultimii doi ani cu o tendință de accelerare a ”plecărilor”. Acestora li se alătură ”navetiștii”, cei care pleacă și revin periodic în și din străinătate .

Nu nu voi intra în dizertații politice deși este evidentă influența nefastă a factorului politic în întreținerea stării de impredictibilitate economică, insecuritate și chiar insanitate a evoluției societății în ansamblu.

La fel cum nu voi desconsidera spusele ministrului finanțelor cu atât mai mult cu cât nici desmințirea nu este foarte îndepărtată de declarația inițială. Cu certitudine propunerea  a fost făcută în Ecofin (Consiliul European format din miniștrii economiei și finanțelor din toate statele membre). S-au oferit mult prea multe detalii și este clar că nu e vorba de o snoavă. Că Teodorovici se face de râs cu aceste idei ar fi prea frumos ca să fie doar o problem personală. Dar nu este. Iată de ce.

Mă voi raporta la o altă realitate. Șomajul. Există cel puțin trei țări europene care sunt de regulă destinații preferate pentru forța de muncă din România. Destinații care atrag de regulă o forță de muncă bine calificată. Germania, Olanda și Marea Britanie. În aceste țări șomajul este mai mic decât in România: 3,4%, 3,7% respectiv 4,0%. Țările UE înregistrează o rată a șomajului la nivel minim istoric – 6,7% UE28 cât și Eu (zona euro) 8,1%.

La ce bun triumfalistele rezultate ale guvernării că România ar traversa cea mai fastă perioadă din perspectiva lipsei unui loc de muncă (4,1%)?  Cum spune același Teodorovici: ”România nu a avut probleme cu șomajul nici în perioada de criză.”  Așa este: Dar are acum. Iar concurența economiilor occidentale a devenit supărătoare.

Când Produsul Intern Brut înregistrează creșteri menținute la un nivel record din pedala apăsată la maxim s-a ajuns în situația ca PIB-ul nominal să fie mai mare decât cel potențial. Practic, Romania își consumă potențialul de creștere iar într-o perspectivă imediată nu va avea capacitatea să mai susțină un ritm la fel de înalt al vitezei de majorare a PIB. Nemaivorbind de faptul că dezechilibrele macroeconomice au vulnerabilizat economia de a face față unor convulsii de piețele externe.

Incapacitatea funciară a sistemului de învățământ de livra pe piața munci forță de muncă minim corelată cu cerințele angajatorilor face ca și mai acută problema cu care se confruntă România la nivelul anului 2019.

În declarația ministrului finanțelor nu este doar insuficiență sau mai corect spus suficiență. De principiile de constituire a Uniunii Europene ”libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor” știe si ministrul de finanțe. Dar disperarea este cât casa. Creșterea economică nu doar de anul viitor și ci și din anii ce vor veni este în discuție. Capacitatea economiei de produce venituri pentru bugetul statului care să se reîntoarcă în economie și altfel decât prin pensii și salarii.

În urma acestui episod măcar ca Teodorovici să fi reținut că nu există permis de muncă în UE. Spunea ceva despre asta Theresa May, dar într-un cu totul alt context. Dar poate ideea lui era tocmai să se introducă permise de muncă în UE și pentru persoanele din țările UE. Nebănuite sunt resursele de aberații marca ”înregistrată”.

 

Articolul precedentINS: Scădere a activității și a angajaților în construcții
Articolul următorBulgaria va adera la Schengen anul viitor; România mai stă pe tușă