Pensia anticipată nu va putea fi cumulată cu salariul, nici măcar cu unul din privat. Decizia a fost luată de Guvern, care a adoptat o ordonanță în acest sens în ședința de luni.

Ministrul Finanțelor a anunțat luni, după ședința de guvern, că dacă o persoană a ieșit anticipat la pensie înseamnă că nu mai poate lucra deloc.

În Parlament există un proiect, inițiat tot de Guvern, care interzice cumulul pensiei pentru limită de vârstă cu salariul de la stat, dar care permite cumulul pensiei cu salariul de la privat, relatează Realitatea PLUS. 

Dan Vîlceanu a anunțat, luni, la Palatul Victoria, că Ministerul Finanțelor nu a fost de acord cu propunerea Ministerului Muncii de cumulare a pensiei anticipate cu venituri salariale

„Noi n-am fost de acord, din ordonanța adoptată astăzi (luni, 30 august – n.red.), s-a scos această prevedere. Deci nu se poate cumula pensia anticipată cu salariul”, a declarat Vîlceanu.

Întrebat care a fost motivul, ministrul Finanțelor a explicat că nu s-a adoptat această propunere pentru că „impactul bugetar ar fi extraordinar de mare. Foarte mare. Din acest motiv nu am fost de acord. (…) Pentru pensia la limită de vârstă bineînțeles că poți lucra, dar pentru pensia anticipată sau parțial anticipată nu poți lucra, în acest moment nu se poate cumula cu salariul”.

„Impactul bugetar era consistent. În momentul în care soliciți pensionarea anticipată, înseamnă că există anumite cauze care te pun în imposibilitatea de a lucra pana la limita de varsta . Dacă poti lucra pana la limita de varsta, atunci rămâi în câmpul muncii si lucrezi, si, atunci când ajungi la limita de varsta, primesti pensie. 

Totuși, ministrul Finanțelor sugerează că soluția pentru adoptarea acestei prevederi ar fi la Ministerul Muncii sau în Parlament.

„Nu, n-am putut noi să fim de acord cu așa ceva (cumularea pensiei anticipate cu salariul – n.red.). Dacă în Parlament sau într-o altă explicație pe care Ministerul Muncii o poate aduce  putem sa adoptam, atunci vom analiza la acel moment”, a mai spus ministrul Dan Vîlceanu.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentLudovic Orban: Legea consumatorului vulnerabil ar putea intra în vigoare în octombrie
Articolul următorRaluca Turcan, după primele discuțiile cu sindicatele despre majorarea salariului minim. Trebuie să crească, dar trebuie să avem și resurse

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau