Pe Dunăre şi prin portul Constanţa pot trece anul două milioane de tone de cereale din Ucraina, a declarat, vineri, la Bucureşti, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său Bogdan Aurescu.
„Angajamentul dumneavoastră este de o însemnătate deosebită pentru efortul nostru comun de a debloca exporturile de cereale din Ucraina. 18 milioane de tone de cereale se află în Ucraina, 18 milioane de tone de cereale pe care le aşteaptă oamenii din Africa şi din Asia în mod urgent. Aici contează fiecare zi, pentru că părinţii se întreabă în fiecare seară ce le pot da de mâncare copiilor”, a afirmat oficialul german, potrivit traducerii oficiale, citate de Agerpres.
În context, șefa diplomaţiei de la Berlin a vorbit despre negocierile dintre Rusia şi Ucraina privind transportul cerealelor blocate în zona de conflict: „Auzim de la ONU şi de la Turcia nişte prime semnale de speranţă că poate s-ar redeschide transportul maritim din Odesa. Însă este prea timpuriu să răsuflăm uşuraţi, pentru că abia după ce prima navă va fi părăsit portul din Odesa ne vom da seama dacă promisiunile sunt credibile şi vor fi sustenabile şi dacă au speranţă. Ar fi iresponsabil în aceste vremuri să nu lucrăm în paralel la alternative şi am făcut acest lucru împreună şi pentru acest lucru sunt recunoscătoare”.
„Pe Dunăre, prin portul Constanţa pot trece anul acesta două milioane de tone de grâu din Ucraina. Nu este cantitatea totală, însă este o parte importantă, pentru că fiecare tonă contează. Două milioane de tone de cereale ar putea fi bune pentru o ţară ca Pakistanul şi pot hrăni 16 milioane de oameni. Fiecare efort contează şi merită”, a completat ministrul german.
Annalena Baerbock se va afla, vineri seara, la Constanţa, pentru a discuta cu reprezentanţii companiilor germane care lucrează în construcţii şi în infrastructura feroviară de acolo.
Potrivit ministrului german de Externe, „fiecare tonă de cereale din Ucraina contează”.
„Am reuşit în iunie să transportăm 2,5 milioane de tone din Ucraina, aproximativ jumătate din cantitatea exportată în anii precedenţi”, a explicat ministrul.
Sursa: Realitatea Financiara