România se situează în a doua jumătate a clasamentului mondial al competitivității digitale, deși anul acesta a urcat 7 locuri.
Europa trebuie să gestioneze mai inteligent noua competiţie globală în Revoluţia 4.0., în acelaşi timp în care România alocă doar 7% din PIB pentru achiziţiile publice, jumătate din media Uniunii Europene, a punctat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Andreea Paul, preşedinte al Iniţiativei pentru Competitivitate – INACO.
„Există un raport dedicat competitivităţii digitale care a apărut săptămâna trecută şi care ne arată că SUA conduc topul mondial al acestui segment. Acestea sunt urmate de Singapore şi de către ţări europene, ca Suedia, Danemarca, Elveţia şi aşa mai departe”, a declarat Paul, potrivit Agerpres.
„SUA şi China conduc toate rapoartele mondiale dedicate investiţiilor în cercetare-dezvoltare-inovare şi tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor. Încep cu acest prim semnal pentru toată Europa, de a gestiona mai inteligent noua competiţie globală în revoluţia 4.0. În acelaşi raport publicat de IMD, România urca şapte poziţii, dar continuă să se aşeze în a doua jumătate a clasamentului celor 63 de ţări analizate, şi anume pe locul 47”, a mai spus reprezentanta INACO.
În opinia acesteia, „vestea bună este că am urcat de pe locul 54 de anul trecut, pe locul 47, anul acesta, şi că suntem pe locul 12 în acelaşi top la viteza internetului, pe locul 14 la numărul de absolvenţi în ştiinţe şi pe locul 15 la competenţele digitale”.
„Vestea nu este foarte bună, când vorbim despre faptul că România este la coada clasamentului global la implicarea comunităţilor locale, adică a oraşelor, dar şi la capacitatea Guvernului de a achiziţiona tehnologii noi, inclusiv cele din zona ITC şi digitalizare”, a precizat Paul.
Lectorul universitar a menţionat, totodată, că la nivel european 14% din PIB este dedicat achiziţiilor publice, în timp ce media pentru România se situează la jumătate.
„Deşi avem date care ne arată ce capacitate fantastică are digitalizarea pentru a creşte forţa industriei europene, ne întrebăm de ce nu reuşim să acoperim nevoia de competenţe digitale la nivel european. 40% din forţa de muncă europeană nu are competenţele digitale suficiente”, a afirmat Andreea Paul.
„În zona achiziţiilor publice e, deopotrivă, suficient spaţiu pentru noi inovaţii digitale. La nivel european, 14% din PIB este dedicat achiziţiilor publice, în timp ce în România procentul este de doar 7%”, a menționat aceasta.
Ea crede că „e vorba despre o felie foarte mare din produsul intern brut al Europei”, dedicat noilor potenţiale achiziţii pentru digitalizare.
Comments are closed.