BNR crește dobânda la rezervele minime obligatorii pentru a tempera ieșirea valutei din țară

Banca Națională a României a decis, vineri, creșterea ratei dobânzii plătite la rezervele minime obligatorii constituite în lei la 0,14%, în încercarea de a ”aspira” leii din piață, ca primă măsură de întărire a leului față de euro.

Măsura a avut efect imediat, din 21 iunie.

”Începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2018, rata dobânzii plătite la rezervele minime obligatorii constituite în lei este de 0,14% pe an, iar rata dobânzii plătite la rezervele minime obligatorii constituite în dolari SUA este de 0,09% pe an”, arată un comuicat BNR, publicat în Monitorul Oficial.

În mai rata dobânzii plătite la rezervele minime obligatorii constituite în lei de băncile comerciale a fost de  0,13% pe an.
Decizia BNR poste fi pusă în legătură cu scăderea rezervei valutare consemnată în ultimele trei luni. Temperarea ieșirii valutei din țară este necesară pentru a scădea presiunea pe curs, cotația euro atingând ieri maximul istoric, 4,6695 lei.
Articolul precedentRevoluția 4.0 găsește România în „lumea a doua”. Investim puțin în IT
Articolul următorUn sfert de populația României își asigură traiul pentru o zi cu tot atâția dolari cât dă un american pe o bere

Comments are closed.