OMV Petrom a achiziţionat de la Renovatio o participaţie de 50% în trei proiecte de energie regenerabilă ce totalizează 130 MW, informează compania.
Potrivit sursei citate, prin această nouă tranzacţie, portofoliul comun total deţinut de cei doi parteneri depăşeşte 1,1 GW.
„Proiectele pentru reducerea amprentei de carbon, a noastră şi a clienţilor noştri, sunt o componentă centrală a strategiei noastre. Circa o treime din investiţiile de 11 miliarde de euro până în 2030 vor fi alocate proiectelor cu conţinut redus şi zero de carbon”, a declarat Christina Verchere, director general al OMV Petrom.
Totodată, această tranzacţie vine în completarea celei anunţate la începutul acestui an pentru achiziţia unui pachet de 50% din acţiunile Electrocentrale Borzeşti, care deţine proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW.
„Finalizarea tranzacţiilor este prognozată să aibă loc în a doua parte a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiţii. Părţile au decis să nu facă publică valoarea achiziţiei. Aceste noi proiecte au deja asigurat accesul la reţeaua naţională de transport a energiei electrice”, se menţionează în comunicat.
Proiectele vor fi dezvoltate, construite şi operate în parteneriat cu Renovatio.
„Suntem încântaţi să extindem parteneriatul nostru cu OMV Petrom, ţintind împreună către tranziţia energetică şi o economie sustenabilă bazată pe inovaţie şi tehnologii prietenoase cu mediul. Energia verde pe care o vom produce în cadrul proiectelor din portofoliul nostru comun este un pas esenţial în direcţia unui viitor aliniat cu obiectivele de mediu globale”, a subliniat Aurel Arion director general Renovatio.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep, în 2023.
Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom. La finele anului trecut, OMV Petrom era deţinută în proporţie de peste 43% de acţionari români, din care statul român, prin Ministerul Energiei, cu 20,7%, iar 22,5% de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti.
Renovatio activează prin mai multe linii de business şi integrează dezvoltarea şi construirea proiectelor de energie regenerabilă cu tehnici inovatoare în operarea şi mentenanţa acestora, furnizarea pe termen lung a energiei verzi către clienţi, proiecte de eficienţă energetică, stocarea energiei, precum şi realizarea şi dezvoltarea primei reţele de staţii de încărcare a vehiculelor electrice din România.