Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut în acest an, în primele opt luni, dar în ceea ce privește valoarea investită, aceasta a crescut.

Specialiștii spun că este mai bine să fie cât mai mulți investitori, pentru că investițiile izolate sunt în general speculative. După ce dispare oportunitatea din piață, acestea se închid și repatriază sumele. Mediul de afaceri străin, prezent în România, spune că nu mai are forță de muncă disponibilă, iar multe proiecte rămân pe hârtie din cauza acestui lucru. Astfel, renunță la eventualele investiții pe care ar putea să le facă, potrivit Hotnews.ro ps://economie.hotnews.ro

 
  • În primele opt luni din acest an au fost înființate cu 5,1% mai puține firme cu capital străin
  • 60 de euro din 100 euro investiți de străini au fost în București-Ilfov
  • Una din patru companii străine înființate în România, din 1990 până în 2018, are activitate în construcții
  • Disponibilitatea forţei de muncă rămâne una din criteriile importante, atunci când vine vorba de o decizie investițională
  • 30 de euro din 100 de euro investiți sunt bani împrumutați de la instituții străine
  • Situația de pe piața forței de muncă, infrastructura deficitară precum și cadrul legislativ impredictibil nu încurajează investițiile. Recent, reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, Dragoș Anastasiu, spunea că multe proiecte potențiale ale investitorilor străini rămân pe hârtie, din cauza lipsei factorului uman. Cu alte cuvinte, nu se găsesc angajați, iar cei care ar fi, nu au calificarea necesară.

    Situația s-a deteriorat de la începutul anului în privința noilor firme cu capital străin înființate. Cifrele pe opt luni arată că numărul a scăzut cu 5,1%, la 3.748, comparativ cu situația din aceeași perioadă a anului 2017.

    Dacă ne uităm la datele de după 2008, cel mai prost an a fost 2016, dar este posibil ca în 2018 să ajungem la același nivel. Dacă în 2008, de exemplu, în România intrau peste 12.000 de firme, în 2017 abia depășeam 5.800.
Articolul precedentȘoferi, noi scumpiri la carburanți vor veni în curând !
Articolul următorJoi, nimic nou pe frontul ROBOR

Comments are closed.