Prima companie din România ca cifră de afaceri se află localizată la câțiva kilometri de Pitești, la Mioveni. Acolo este singurul loc din țară care produce o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de Euro: Dacia-Renault România, cel mai mare exportator al țării și mulți ani principalul motor de dezvoltare națională. Compania care a dus România în topul primelor 10 producători auto din Uniunea Europeană.
Aflată la apogeul unei crize uriașe, după trei trimestre de derivă, compania Renault a pierdut 75% din capitalizarea bursieră și a marcat primul an cu pierderi. Ca atare, a solicitat statului francez un împrumut de 5 miliarde de Euro pentru a face față crizei. vineri, Comisia Europeană a avizat favorabil proiectul care prevede un ajutor de stat din partea guvernului de la Paris în valoare de 5 miliarde de Euro. Problema începe de la condițiile puse companiei unde acum statul francez deține cam 15% din acțiuni:
- economii de peste 2 miliarde de Euro în următorii trei ani
- concedierea a 4600 de lucrători dintre cei 48 000 din Franța și a încă 10 000 angajați din afara Franței (cam 10% din totalul locurilor de muncă vor fi pierdute)
- renunțarea la planurile de investiții în noi capacități din Maroc, România și Rusia
- reorientarea spre producția de automobile electrice și , mai ales, de baterii electrice, conform noului acord franco-german de finanțarea a industriei auto electrice.
Toate acestea vor lovi puternic compania fanion din România: nu va mai crește capacitatea de producție, vor fi concediați angajați de la Mioveni, iar importanța fabricii de aici, unde nu se produc baterii, motoare sau mașini electrice, va scădea treptat, dar sigur.
Peste toate acestea se adugă presiunea constantă exercitată de administrația Macron de a relocaliza producția auto în Franța