Nissan a refuzat propunerea Renault de creare a unei companii în care să dețină aceeași putere de decizie, însă constructorul francez speră ca japonezii să-și schimbe opinia după ce au anunțat o scădere a profitului cu 45%.
Presa japoneză a relatat la sfârșitul lunii aprilie că Renault a propus partenerilor de Alianță de la Nissan crearea unei companii în care cei doi constructori să aibă aceeași putere de decizie.
Noua companie ar fi urmat să aibă sediul într-o țară care nu are legături directe cu Franța și Japonia, cum ar fi Singapore, iar fiecare constructor ar fi urmat urma să aibă un număr „aproape egal” de directori.
Noua propunere a venit ca o alternativă la refuzul categoric al celor de la Nissan de a furziona cu Renault. Cu toate acestea, Nissan a refuzat propunerea celor de la Renault. „Sunt pe deplin conștient că opinia lui Jean-Dominique Senard (n.r – președintele Renault) în această privință diferă de a mea”, a declarat Hiroto Saikawa, șeful celor de la Nissan.
Nissan a anunțat însă în această săptămână că profitul său operațional pentru anul fiscal 2018 s-a prăbușit cu 45% comparativ cu anul fiscal 2017 pe fondul scăderii vânzărilor, iar japonezii anticipează pentru acest an fiscal o nouă scădere de 28%.
În acest context, Renault intenționează să insiste cu planul inițial pentru crearea unei noi companii în care constructorii să fie egali. „Renault va continua să facă presiuni pentru negocieri și va vedea lipsa de rezultate ca pe un impuls. Presiunile au început deja”, afirmă surse din cadrul Nissan.
De data aceasta, Renault va încerca să-l îndepărteze pe Saikawa din postul de șef al Nissan în cadrul unei întâlniri a consiliului de administrație al Alianței care va avea loc în 20 mai, în speranța că înlocuitorul său va fi deschis unei colaborări mai strânse. În plus, Renault intenționează să-l plaseze pe CEO-ul Thierry Bollore în structura consiliului de administrație al Nissan.