Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că nu vede motive serioase pentru deprecierea monedei naționale, cu o singură excepție.

 

 

Nu există motive serioase să vedem o depreciere a leului, cu excepţia deficitului comercial, „dar să nu mă întrebaţi cât va fi cursul, pentru că nici eu nu ştiu”, a declarat, vineri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în conferinţa privind Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

„Nu avem motive serioase (referitor la deprecierea monedei naţionale faţă de euro – n. r.) cu excepţia deficitului comercial, dar leul este cotat pe piaţă şi influenţele factorilor de pe piaţă sunt importante. În plus, la începutul anului, am tras un semnal de alarmă şi, fără să sperii pe nimeni, spun încă o dată: leul este convertibil în sensul că foarte mulţi investitori ţin titluri de stat sau titluri în lei şi nu trebuie antagonizaţi, speriaţi, pentru că sunt sensibili. O definiţie, care nu este a mea, ar fi că investitorii sunt nişte animale sperioase şi nu trebuie speriate. Noi, în ianuarie, am văzut de la o mare bancă două cuvinte care sunt… Un bancher nu trebuie să vadă aşa ceva. Eu am mai văzut la viaţa mea, în 1992, 1999: ‘Sale Romania!’, adică vindeţi tot ce înseamnă titlu românesc. Păi, sunt vreo 20 şi ceva de miliarde de lei prin lume (…) Deci, repet, nu suntem pentru deprecierea cursului, dar să nu mă întrebaţi cât va fi cursul, pentru că nici eu nu ştiu. Asta o stabileşte piaţa”, a spus Isărescu.

Oficialul BNR a precizat că instituţia pe care o conduce a căutat cel mai bun mix de politici monetare prin care să se păstreze încrederea investitorilor români.

Lumea a avut încredere în leu şi Banca Naţională nu trebuie deloc să dea sentimentul că nu merită această încredere. Această încredere e compensată şi prin politici adecvate, adică ce facem aici. Suntem serioşi şi am căutat cel mai bun mix de politici monetare prin care să păstrăm această încredere a investitorilor români. Pe scurt, nu văd motive de depreciere a leului, cu excepţia deprecierii contului curent, dar noi, la Banca Naţională, nu credem că aşa trebuie făcută corecţia. O eventuală corecţie a deficitului extern, dacă ai vrea să o faci prin depreciere, că aşa am citit nişte năstruşnicii, nu face altceva decât să te arunce într-un cerc vicios. Noi am trecut printr-un proces îndelungat prin care de la vreo 70% credit în valută am ajuns la mai puţin de 40%. Este un mare avantaj. De asemenea, grosul economisirilor populaţiei din România este în lei acum, nu în valută şi acest lucru trebuie păstrat”, a mai spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Articolul precedentTurcii care produc scaune pentru Logan și Sandero vor extinde fabrica din România
Articolul următorBlocajul financiar se accentuează! 7 din 10 companii își plătesc cu greu facturile